Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниОбщество
Популярно

Янтра и нейните тайни: Забравена пътека от „Крайбрежна” до Боруна бе преоткрита на фестивала „48 часа Варуша Юг”

Мащабният фестивал „48 часа Варуша Юг” започна на Плажа на Янтра, а атмосферата там е повече от артистична.

Пълно е с млади хора, по плажа са разположени места за сядане и полягване, на сцената свирят първите банди, а интересните събития тепърва предстоят. Над 80 са те, както уточни главният „виновник” Галин Попов от ТАМ, а поне още 30 са били отказани.

Едно от събитията, което тръгна от плажа, бе разходката с урбанистична цел „неБрежно за Крайбрежна” в петък привечер.

Интересът към него бе голям и оправдан, защото обещаваше красиви гледки и изминаване на градски маршрут по пътека, непозната и за повечето търновци, която свързва стария град с центъра за десетина минути.

Благодарение на предварителната подготовка и разчистване от дървета и храсти, включително с помощта на Община Велико Търново, почти непроходимото място се е превърнало в приятна за вървене почти горска пътечка, която изненадващо отвежда за кратко време до Галерията. Или по-скоро на 300 метра от нея, като излиза в края на Алеята на творците. Групата тръгна по маршрута, открит и начертан от организаторите, който след Плажа минава покрай бента, от там се продължава по част от ул. „Крайбрежна” и после се поема към пътеката.

Следва пешеходната зона на железния жп мост, а като се премине и той, ХГ „Борис Денев” вече е близо. До нея отвежда разчистена тротоарна алея с много стъпала, продължение на маршрута, по която вероятно са се разхождали хора, но преди десетилетия.

Преди тръгване на участниците, сред които имаше и студенти по архитектура, бяха раздадени карти на квартала, на които те трябваше да отбележат местата, покрай които минават и да опишат какво се случва с тях.

А именно да споделят своите впечатления за физическата среда, ежедневието на живущите, урбанистично-архитектурните особености, ползването и усвояването на околното пространство.

Така приятната разходка бе съчетана с полезна дискусия с много гледни точки.

Събраната информация и попълнените карти ще бъдат предоставени на заключителната дискусия „Формиране на архитектурна чувствителност и етика” в рамките на фестивала, която ще се проведе в неделя,  20 август, от 10,30 ч. в читалище „Надежда”.

Водещи на уъркшопа бяха Емилия Попова и приятелите й архитекти от Велико Търново Радомир Данков, Силвия Нешкова и Дарина Стаматова.

Местните архитекти са осигурили обработването на мястото, а четиримата заедно изработили маршрута.

Емилия е урбанист по професия, с магистратура по „Градски дизайн” от университета „Хафенсити”в Хамбург.

Работила е по различни инженерно-архитектурни проекти, след което решава „да завие” отново към науката и сега работи като научен сътрудник в същия университет.

Отговаря за административното управление на научни проекти. Емилия е от Велико Търново и до 18-годишна е живяла тук. А за фестивала никак не било трудно да я спечелят.

„По-скоро аз бях активната страна. Изключително много се възхищавам на работата на тези невероятни млади хора, пълни със заряд, енергия и желание да променят средата във Велико Търново.

Те са ми лични приятели, познаваме се по различни линии и тяхната мисъл е изцяло насочена как ние като хора, като граждани, сме отговорни за нашата среда и можем да създадем едно по-хубаво пространство за живеене. И в моята работа и образование това е водещото, и не беше никак трудно да се съберем и да намерим общ език.

Тъй като живея в град на вода, в Хамбург има повече мостове и от Венеция, тази тема изключително много ме вълнува в последните години.

Като се върна в Търново, все се питам какво правим с Янтра.

Винаги я гледаме отгоре, а тя предлага места, на които можем да се свържем с реката. Запознах се с Плажа още миналата година, открих това пространство и заедно с приятелите архитекти правим събитието”, сподели за в. „Борба” Емилия Попова.

А ул. „Крайбрежна” наистина е изключително разнообразна по протежението си. Когато да си близо до реката е започнало да носи само минуси за жителите, постепенно тя била запусната, а после почти заличена. Има проекти за нейното съживяване, но по една или друга причина те остават неосъществени.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button