Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Стартира нова фаза в проектирането на довеждащ водопровод към великотърновското село Ресен

От днес стартира нова фаза на предпроектното проучване на трасето за допълнително захранване на село Ресен с вода от язовир „Йовкоци“. Работи се със специализирана техника. Изходната точка е от главната деривация – разклонението за Горна Оряховица и Полски Тръмбеш.
Ходът на проекта, който има за цел да сложи край на водния режим във великотърновското село, бе обсъден на работна среща при кмета на общината Даниел Панов, в която участваха ресорният заместник-кмет проф. Георги Камарашев, инж. Росен Трифонов от „ВиК Йовковци“ АД, проектантът Иван Йовчев, представителите на инициативния комитет в с. Ресен Васил Драганов и Цветан Йовчев.
Проф. Георги Камарашев припомни, че дълго време хидрооператорът не е давал изходните данни, за да започне същинското проучване. След смяната на ръководството на „ВиК Йовковци“ нормалният диалог е възстановен и нужната техническа информация е получена, подчерта заместник-кметът.
„Най-прякото трасе от деривацията е през охранителната зона на Никополис ад Иструм – не през самия археологически резерват, както некоректно се твърди. До Никополис трасето е уточнено, но за да не се бави цялата процедура, разгледахме два алтернативни начина за заобикаляне на охранителната зона. Това значи около 2 км. удължаване, но реално ще се спестят и време, а и средства“, подчерта проф. Камарашев.
В рамките на месец се очаква да завърши прохождането на новата втора част на трасето до Ресен. Целият път на водопровода ще бъде съгласуван със собствениците на терени по пътя – Община Горна Оряховица, „Напоителни системи“ и Басейнова дирекция. Кметът на община Велико Търново Даниел Панов увери, че ще се направи всичко необходимо да не се губи време в този процес.
Около 10,5 км. ще е дължината на новия водопровод, който ще свърже Ресен с деривацията от язовир Йовковци, посочи инж. Росен Трифонов. Чрез него резервоарите, които захранват селото, ще се пълнят през нощта, а през деня ще се черпи вода от собствените източници. Така няма да се наруши пълни водоподаването за останалите населени места по дължината на деривацията към Полски Тръмбеш.
Средства за изграждането ще се търсят както от държавата, така и чрез европейските финансови механизми.
„Жителите на Ресен не са запознати с всичко това, което се прави и отнема време. И на нас ни се иска да стане по най-бързия начин. Важното е, че всички, които сме се събрали, гледаме в една посока за решаването на проблема, намерили сме общ език и смятаме, че нещата ще вървят експедитивно“, коментираха Васил Драганов и Цветан Йовчев от инициативния комитет във великотърновското село.
Източник: veliko-tarnovo.bg

Подобни публикации

Back to top button