Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаПрепоръчани

Политическият психолог доц. д-р Иван К. Иванов: „Търновският избирател е критичен, но пред урната често избира „от същото“

Доц. д-р Иван Кирилов Иванов е преподавател по политическа психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Ръководител е и на магистърска програма със същото име. Бил е заместник-председател на 43-тото НС като народен представител от региона.

С ПОНЯТИЕТО ПОЛИТИК СЕ ОБОЗНАЧАВА ЧОВЕК, КОЙТО СЕ ГРИЖИ И НОСИ ОТГОВОРНОСТ ЗА ОБЩОТО БЛАГО.

Предвид предстоящите местни избори в Търновско да видим каква е картинката от гледна точка на политическата психология. Първо – да анализираме профила на кандидат-политиците по принцип, второ – спецификата на търновския избирател, и трето – какво да очакваме като поведение наесен, когато са местните избори.

В психологията се смята, че основно три типа личности се захващат с политика.

Първият тип личност е нарцистичният типаж. Това ще рече, че поради вътрешна непълноценност този човек търси допълнителни знаци и външно уважение, за да се чувства пълноценен. Политиката за тази личност е сцена за изява, за харесване, за допълнително уважение, като по този начин тази личност се чувства реализирана и осъществена. Обикновено такъв тип политици са интересни, цветни, но и много чувствителни, раними и себични. Смята се, че почти всеки втори политик е с нарцистични черти, като обикновено в житейски план за такива политици казваме, че са с голямо его. В национален план такъв тип политик е Бойко Борисов.

ВТОРИЯТ ТИП ЛИЧНОСТ Е НЕВРОТИЧНИЯТ ТИПАЖ. ТОВА СА НАТРАПЛИВО-ВЛАСТНИ ЛИЧНОСТИ, КОИТО ХАРЕСВАТ ПОЛИТИКАТА заради възможността да налагат със сила волята и желанията си. Обикновено такива политици търсят признание и зачитане на качествата си, като изпитват удоволствие от силата на властовата си позиция. Твърди се, че такива политици постигат добри резултати, те са и добри бюрократи, но цената, която плащат, е, че хората не ги обичат, а по-скоро се страхуват и са респектирани от тях. Обикновено в житейски план такива политици наричаме „авторитарни“. Такъв политик в исторически план е Иван Костов.

Третият тип политик е хистеричният типаж. Този тип личност влиза в политиката поради някаква кауза, семейна причина или фиксация спрямо някакъв значим обществен проблем. Тези политици са свръхвъзбудими, чертаят нереални картини, обикновено поведението им граничи с лудост, а енергията им е неизчерпаема. Често такива политици са добри мотиватори и вдъхновители, като ги интересуват големите, а не дребните неща и проблеми. Рискът спрямо хората е такива политици да не бъдат разбрани, голяма част от енергията и усилията им да отидат „на вятъра“, а самия политик бързо да изгори. Обикновено в житейски план такива политици наричаме „луди глави“. Пример за такъв тип са Яне Янев и Слави Трифонов.

ДОКОЛКО В ТЪРНОВСКО ИЗБИРАМЕ НЯКОЙ ОТ ТРИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОФИЛА, ЗАВИСИ ОТ КУЛТУРАТА, ИСТОРИЯТА И КОНКРЕТНАТА СИТУАЦИЯ В САМАТА ОБЩНОСТ. ПО ПРИНЦИП ТЪРНОВСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ Е ДОСТА КОНСЕРВАТИВЕН И ПОДОЗРИТЕЛЕН. Той вечно недоволства, ръмжи и отправя критики предизборно, но когато стигне до урната, често избира „от същото“ или много малко по-различно. Обикновено на местни избори в Търново за кмет се избира мъж на средна възраст, сдържан, обран в емоциите, който не е прекалено агресивен и налагащ се. Традиционно трябва да не е свръхкомуникативен, да се облича прилично, да е с добро семейство и произход, като не е задължително да е търновчанин. За да се промени коренно изборът на търновския избирател спрямо този типаж, явно е необходима доста дълбока поколенческа промяна в общината или ситуацията, която да е свръхкризисна, за да се излее чрез наказателен вот хронично стаеният гняв и недоволство.

Принципно предстоящите местни избори следват ситуация на дълга национална политическа криза, която е в процес на преодоляване, макар и по външни причини.

В този смисъл моята прогноза, без да са ясни все още всички кандидати за кметове, е профилът на традиционния търновски кмет да не е коренно различен от описания по-горе. От гледна точка на психологическия типаж според мен е по-вероятно да бъде избран политик с нарцистични и его ориентирани черти, отколкото силно властово изявен или типаж „луда глава“.

Разбира се, предстои да видим всички кандидати, но издигането на кандидат-кмет жена или прекалено млад и харизматичен типаж би бил интересен експеримент, за да се види доколко традиционните нагласи на търновчани към кмета, който очакват да ги управлява, търпят промени. Освен всичко друго, освен емоционални избори на база личностен профил на кандидатите много по-често избирателите избират кандидати, които са издигнати от партии, чиито идеи споделят. Въпросът е, че в политическата психология все повече се налага тезата, че съвременният избирател все повече прави емоционален, а не рационален избор, което се свързва с кризата на партиите, както и с навлизането на социалните мрежи и дигиталното в живота на избирателите.

Предстои ни интересна местна кампания. Да видим колко и какво от описаното по-горе ще се случи.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button