Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

За 5,1 млн. лева ремонтират Езикова, ще заработи и плувният басейн

С обявяване на обществена поръчка за изпълнител дадоха старт на дългоочаквания ремонт и модернизация на Езиковата гимназия във Велико Търново.

Такъв не е извършван от построяването й през 1975 г. Обследването е извършено още през месец декември 2022 г. и е изготвен технически паспорт, който показва, че сградата е в добро техническо състояние.

Прогнозната стойност на проекта на Общината е 5,1 млн. лева, а финансирането е по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Набляга се основно на мерките за енергийна ефективност, като ще се постави топлоизолация по стени и таванска плоча.

Ще бъде построена и фотоволтаична централа за собствено потребление на сградата. Предвижда се ремонт на всички помещения – шпакловка, боядисване, подмяна на врати, както и на водопроводните и канализационни инсталации. Нови ще са и елинсталациите, като ще бъдат подменени всички повредени и неефективни осветителни тела с LED осветление.

ГИМНАЗИЯТА РАЗПОЛАГА СЪС ЗАКРИТ ПЛУВЕН БАСЕЙН, КОЙТО НЕ РАБОТИ ОТ ГОДИНИ, С МОРАЛНО ОСТАРЕЛИ И НАПЪЛНО НЕГОДНИ ИНСТАЛАЦИИ.

Той ще бъде възстановен с всички необходими за функционирането му съоръжения. Големият ремонт предвижда още смяна на дограмата, реорганизация на помещенията, нов STEM център, подобряване на дворното пространство.

Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ е едно от най-големите училища във Велико Търново.

Застроената площ е 2284,69 кв. м, а разгърнатата – 9305 кв. м. Състои се от 5 функционално свързани крила, от които 3 са учебни, разположени в П-образна конфигурация около северен двор, двуетажен физкултурен салон и едноетажна топла връзка.

През 2004 г. Езикова гимназия е газифицирана, през 2008 г. външната дограма в надземните етажи е подменена с PVC.

През 2015 г. са ремонтирани 6 бр. санитарни възли в западното крило, но без подмяна на ВиК. През 2020 г. е извършен ремонт на част от сутерена – фоайето и бившия стол, който сега е зала за тенис на маса. В сградата през годините са извършвани козметични ремонти, но външните спортни площадки не са ремонтирани. Независимо от положителната оценка за сеизмична осигуреност съгласно разпоредби от 2012 г. сградата е неосигурена за земетръсни въздействия, защото е проектирана преди 1987 г. Ще се предприемат мерки в тази насока, както и такива за осигуряване на пожарна безопасност.

Сградата ще стане по-достъпна и за хората в неравностойно положение, като ще бъде поставена стълбищна платформа или рампа при поне един от главните входове на сградата.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button