Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Търновският театър и студенти от ВТУ участват в националния проект „Плакатът работи“

Великотърновският театър и студенти по графичен дизайн от Факултета по изобразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ участват в националния проект „Плакатът работи“

Инициативата е на Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ в Димитровград и се финансира по програма „Дебюти“ на Национален фонд „Култура“.

Проектът стартира през октомври и ще се реализира в продължение на година.

След специална селекция за участие в конкурса са избрани четири културни института и общо 12 студенти от четири висши училища, които са разположени в четири български града. Младите художници изучават специалностите „Плакат и визуална комуникация“, „Графичен дизайн и реклама“, „Графичен дизайн и визуална комуникация“ и ще трябва да изработят общо 24 сценични плаката за премиерни спектакли в избраните театри във Велико Търново, София, Пловдив и Бургас.

Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ ще предостави възможност на студентите от ВТУ да присъстват на репетициите на своите нови заглавия.

Те ще имат директна връзка с режисьора и актьорите и през цялото време ще работят в пряк досег с театъра като истински театрални плакатисти. На финала дебютантите ще трябва да представят свой художествен продукт под формата на плакат за спектакъла.

Преслава Тодорова, Силвия Николова и Георги Бумбаров са тримата студенти от катедра „Графичен дизайн и визуална комуникация“ при ВТУ с ръководител доц. д-р Красимира Друмева, които ще участват в проекта „Плакатът работи“. Преслава и Силвия са четвъртокурсници и са сред призьорите в конкурса за плакат, който се проведе по идея на великотърновския театър през миналата година. Силвия Николова вече е автор на три от сценичните плакати на МДТ – за спектаклите „Пипи Дългото чорапче“, „Стъклената менажерия“ и „Слуга на двама господари“. По дизайн на Преслава Тодорова е изработена новата бланка за билет на театъра в старата столица.

Дейностите по проекта ще стартират с виртуална среща на дебютантите с Димитър Трайчев – едно от значимите имена в графичния дизайн и сценичния плакат в България.

Той ще им даде първоначални насоки преди живия досег с театъра и постановката. На по-късен етап студентите ще участват в уъркшоп, който ще се проведе в галерията в Димитровград. Тогава те ще могат да се докоснат до богатата колекция от близо 1300 сценични плакати от български и чужди автори от 29 страни по света, която е част от фонда на галерията. Тази сбирка се допълва периодично със съдействието на отделни художници и на Международното триенале на сценичния плакат в София.

Общо 24 авторски сценични плаката ще трябва да създадат 12-те студенти в рамките на проекта. Те ще бъдат отпечатани върху винил и представени в пет изложби, като домакин на една от тях ще бъде великотърновският театър.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button