Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Таксиджиите искат да возят на по-високи тарифи, предлагат нощна 2.10 лв. на км

Таксиметровите шофьори във Велико Търново отново настояват да бъдат повишени дневните и нощните тарифи за превози на пътници.

Това може да се случи единствено с решение на местния парламент, затова и част от големите фирми са отправили искане именно към кмета и общинските съветници.

В него те настояват минималната цена за 1 км пробег за дневна тарифа да стане 1,30 лв. с ДДС, а максималната – 1,90 лв. За нощната тарифа таксиметровите шофьори настояват да стане минимум 1,50 лв. с ДДС за км, а като таван предлагат 2,10 лв. за км.

Към момента таксиметровите шофьори возят на тарифи, които бяха гласувани през 2017 г. Те са в интервала от 0.71 лв. до 1.20 лв. за дневен превоз и от 0.82 лв. до 1.40 лв. за нощни преходи.

Преди 2 години от бранша също поискаха увеличение на цените за таксиметровите услуги в града, но искането им беше отхвърлено. Сега те настояват местният парламент да вземе отношение, като изтъкват сериозната инфлация и повишените цени на горивата спрямо 2017 г.

В нормативната наредба липсва регулация, която да насочва общинските съвети въз основа на какви критерии или показатели да формират посочените цени, както и да ги актуализира. За разлика от други нормативни актове, текстовете за минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници не са обвързани с изисквания за пазарна ориентация, пише в искането на таксиметровите фирми. По думите им липсата на ясни критерии е сериозна слабост.

„В тази връзка следва да се има предвид, че икономическата логика сочи да се прилагат ежегодно обективни и други показатели като индекса на инфлациятаи относителните цени на горивата.

Държим да подчертаем, че всички таксиметрови фирми във Велико Търново предлагат услугите си спрямо максимално разрешените тарифи от юни 2022 г., което води до невъзможност да предлагаме качествени услуги и все по-често прекратяване на дейност на някои от нас. В хода на обсъжданията са разисквани искания за актуализация на действащите към момента минимални и максимални цени и ние предлагаме тези“, обясняват таксиметровите шофьори.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button