Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниСпорт
Популярно

Петьо Костадинов, кандидат за президент на БФС: Нямам притеснения за честността на конгреса, очаквам прозрачно провеждане

Той закри предизборната си кампания във Велико Търново, защото акцент в програмата му е работата с общините, а кметът Даниел Панов е председател на НСОРБ, а председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов отново оглави Асоциацията на председателите на Общински съвети в България

В СДВР и в Българския футболен съюз е подаден сигнал за купуване на гласове на делегатите на предстоящия конгрес в петък за избор на президент на БФС. Това обяви във Велико Търново Петьо Костадинов, един от седемте кандидати за президентския пост.

„Гласове се купуват между 200 и 300 лева. Това е съвсем сигурно, защото беше потвърдено и от изпълнителния директор, който го е върнал към СДВР, защото не е знаел, че има подаден и там. Изпълнителният директор на БФС потвърди, че е с конкретно име и място“, обясни Костадинов.

Той допълни, че за сигнала за купуване на гласове станало ясно на инструктажа на 11 март, проведен от БФС с кандидатите за президентския пост. Кандидатът подчерта, че знае името, но отказа да го оповести, тъй като не той е подател на сигнала.

„Нямам никакви притеснения за честността на конгреса, очаквам отлично подготвено и прозрачно провеждане“, каза още Костадинов.

Той официално закри предизборната си кампания в старата столица като посочи четири причини за това.

„Акцент в програмата ми е работата с общините, а кметът на Велико Търново Даниел Панов е председател на Сдружението на общините, Венцислав Спирдонов отново оглави Асоциацията на председателите на Общински съвети. В добавка т.г. се навършват 100 г. организиран футбол в България и 100 г. от основаването на „Етър“, оповести Костадинов.

Той обяви, че ще покани 13 души в Изпълкома ако бъде избран, останалите две квоти са за ПФЛ и АФЛ. Част от екипа му са проф. Андрей Захариев, декан на Факултет „Финанси“ към Стопанската академия в Свищов и експерт Публични финанси и местно самоуправление, адв. Николай Калистратов, експерт-финансист и юрист, ген. Борислав Сертов, експерт по сигурността, арх. Ивайло Мишев, експерт футболна инфраструктура и бази, Добри Козарев, президент на “Гигант” (Съединение), д-р Стефан Проданов, бивш състезател по футбол и д-р по икономика, д-р Христо Мазнейков, експерт спортна медицина и ортопедия, Иван Аспарухов, кмет на Община Мездра, бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството и проф. Марин Гъдев, известен специалист по кондиционна подготовка във футбола и бивш състезател по лека атлетика.

Петьо Костадинов осветли още две нови имена пред журналисти във Велико Търново. Те са на инж. Живко Желев, чиято фирма изгражда стадион „Локомотив“ в Пловдив, който е и президент на Националната волейболна лига и на ВК „Берое“, с доказан професионален профил, както и Седай Баки Ахмед от Черноочене, който пък трябва да ускори комуникацията с кметовете.

„Има 567 клуба в областните групи, всеки от тях ще получи 4-цифрена сума, стига да участва в състезания. Не сме в никак лоша позиция. Но ако не стигна до балотаж, няма да подкрепя никого и няма да участвам в чужд екип. Всички такива приказки са тотална измишльотина“, заяви Петьо Костадинов.

Той призна, че подкрепя искането конгресът да се предава от медиите. Заради това кипът му е предложил и гласуването от клубовете да става с бюлетина, но без тъмна стаичка, а пред всички да се пуска в урната.

„Стопанската академия в Свищов е най-добрата база за колективни спортове извън София. Това струва много, защото поддържането на футболен терен при всички изисквания вече е 6-цифрена сума. Тези деца, които навършват 18 години при сегашната система на висше образование те стават наши студенти. При нас се обучават много именити спортисти като Ивет Горанова, шахматистката Нургюл Салимова, която е първокурсничка. Университетите чрез инструментариума, който имаме и като бюджети да могат под формата на спорт и стипендии да поддържат, да култивират и да запазват тези спортни таланти. Важно е да се наблегне на колективния спорт и заради това финансистите, които сме ангажирани, ще предложим решения, включително и чрез стандарти за издръжка на ниво общини. Това сме го проиграли, има механизми, въпросът е да създадем добавена стойност, защото отделните програми работят самоцелно и не си комуникират. Целта ни е да предпазим и насочим тази генерация към здравословно развитие“, коментира проф.Андрей Захариев.

На въпрос на председателя на Общински съвет-Дряново Тодор Георгиев, известен като DJ Teddy Georgo, дали като президент би поканил доказани футболисти като Гонзо, Бербатов, Стилиян и Мартин Петрови за общото благо на футбола, Костадинов заяви: „Правят се непочтени шегички с Георги Иванов, а той е момче с огромна енергия. Не бих се лишил от енергията на такъв човек“, отговори Костадинов. „Останалите трима в оперативен план има възможност да бъдат използвани там, където са техните сили и ако желаят. Има и корист от хората, които застават зад тях“.

Костадинов уточни, че програмата и идеите на екипа му са внесени още на 4 март 2022 г. и някои от тях като закриването на U19 групата, възстановяване на турнира на „В“ групите, вече се изпълняват.

Десетте основни точки в програмата са- Създаване на два национални центъра за централизирана подготовка до 17-годишна възраст – “Изток” и “Запад”, при старта на шампионат 2024/2025. Изграждане на система за финансова устойчивост на футболните клубове. Създаване на национална карта на футболните бази и терени. Издигане престижа на всички футболни рефери. Изграждане на подкрепящ фонд за игровото стимулиране на състезатели с българско гражданство до 21 години при старта на шампионат 2025/2026 г. Подкрепа за национална програма “Ученическият футбол – извор на таланти”. Национална програма за университетски футбола “АКАДЕМИКА”. Взаимодействие, обучение и непосредствена подкрепа за общините в Република България за обновяване на общинската футболна и спортна инфраструктура. Постоянна междуинституционална комуникация по текущи и стратегически въпроси, свързани с развитието на футболната игра. Пълна подкрепа за разширяване позициите на БФС в структурите на УЕФА, ФИФА и международното олимпийско движение.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button