Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Направиха първа копка

Първа копка на проекта „По-добре свързани вторични и третични точки в главната и широкообхватната мрежа на път „TEN-Т“ чрез общи мерки в трансграничния регион“ беше направена във Велико Търново

Той включва асфалтирането на улиците „Теодосий Търновски“, „Димитър Найденов“, „Сливница“, „Климент Охридски“ и ул. „Ксилифорска“, която ще направи връзка с републиканския път III-514. Асфалтирана ще бъде и ул. „Опълченска“ в градската й част. Като част от проекта трябва да бъдат изградени и два нови моста над река Янтра, които да поемат трафика.

Проектът на практика трябваше да бъде завършен до 20 декември тази година, но ремонтните дейности бяха забавени, затова е дадена отсрочка от 1 година, съобщи директорът на дирекция „Строителство и устройство на територията“ инж. Динко Кечев. Новият краен срок за приключване е 31 декември 2024 г.

В момента на част от улиците се подменят водопроводите, а на ул. „Опълченска“ предстои да бъде сменена канализацията.

На ул. „Ксилифорска“ пък се отвори доста работа за археолозите, след като багерите се натъкнаха на различни находки. Това е забавило сериозно и изпълнението на проекта.

Около 5,8 млн. евро са средствата, които трябва да бъдат вложени за инфраструктурния проект във Велико Търново. От тях 1,9 млн. евро са собствен принос на общината. Припомняме, че за изграждането на двата моста Общинският съвет гласува тегленето на дългосрочен кредит до 6 млн. лв. Новите съоръжения трябва да са готови през първата половина на следващата година, увери инж. Кечев.

„Най-вероятно в началото на годината ще приключим мостовете, зависи и от метеорологичните условия.

На единия в момента се правят тригерите, гредите са готови, другата седмица почват и да се монтират. На другия се правят основите в момента, но сондирането е направено, така че оттук насетне предстои по-лесното“, информира още инж. Кечев.

Средствата за подмяна на ВиК инсталациите по улиците се финансират по друг проект.

Изпълнител на ремонтните дейности е „Пътни строежи – Велико Търново“ АД. На първата копка присъства и Филип Маринов, който е един от директорите на фирмата, както и зам.-кметът проф. Георги Камарашев.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button