Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбщество
Популярно

Близо 450 жертви на насилие и трафик са получили подкрепа от Община Велико Търново за 3 години

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ И НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ СЕ СЪБРАХА НА КРЪГЛА МАСА във Велико Търново, посветена на проблема с домашното насилие.

Инициативата е по повод Международния ден за елиминиране на насилието срещу жените и момичетата – 25 ноември. Проявата беше организирана от Зонта клуб Велико Търново и Община Велико Търново.

„Проблемът с домашното насилие засяга не само България. Всяка трета жена по света е била обект на насилие. Последиците от това са дългосрочни. Това социално явление има различни форми – физическо, психическо, сексуално, емоционално и икономическо насилие. Откакто живеем във времето на новите технологии, вече съществува и т.нар. онлайн насилие“, заяви полковник доц. д-р Невена Атанасова-Кръстева, която е преподавател в НВУ „Васил Левски“ и член на Зонта клуб Велико Търново.

Тя уточни, че организацията от години се стреми да насочи вниманието на обществото към казуса с кампанията „И аз искам да посрещна слънцето“.

Ключова роля в оказването на подкрепа на жертвите на домашно насилие и трафик имат кризисните центрове. В община Велико Търново съществуват два такива – единият е за пълнолетни – „Търновград“, и се намира в старата столица, а другият – за девойки, е в Балван.

От разкриването на социалното звено за жертви на насилие в областния град през май 2020 г. до момента са подали ръка на близо 450 лица. Когато става дума за майки, те постъпват в институцията заедно с децата.

„В услугата освен подслон потребителите получават защитена, сигурна и охранявана среда, храна, отопление, хигиенни материали, вещи от първа необходимост. С тях работи екип от специалисти за по-бързо преодоляване на кризисната ситуация. Много често се налага да пътуваме и до отдалечени населени места, за да помогнем на възрастни хора, които са станали жертви на насилие“, коментира Силвия Боянова, която е социален работник в кризисния център „Търновград“.

От създаването на структурата за непълнолетни момичета в Балван през 2006 г. до момента пък са оказали помощ на 284 девойки. Причините за настаняване са основно сексуална експлоатация, ранен брак, физическо насилие, блудство, бягство от дома и риск от трафик.

В кръглата маса участие взеха председателят на Районен съд Велико Търново Младен Димитров, районният прокурор Тотко Тотев, началникът на РУ на МВР в старата столица гл. инспектор Веселин Райков, Росица Димитрова – началник на общинския отдел „Социални дейности и здравеопазване“, адв. Калина Лупова и др.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button