Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбщество
Популярно

Кметството коси 1809 дка треви, пари за това има, но няма работници

1809 декара зелени площи поддържа Община Велико Търново, а проблемите идват от липсата на квалифицирана работна ръка, съобщи по време на сесията на местния парламент кметът Даниел Панов в отговор на питане от общинския съветник Михаил Михалев.

Косенето в централната градска част е поверено на Общинското предприятие „Зелени системи“.

Служителите му отговарят и за поддръжката на кварталите „Акация“ и „Картала“. Общо стопанисваните от предприятието зелени площи са 253 декара, а от тях 1 декар са районите на детските площадки.

Първото косене през тази година е било на 15 март, а второто – в края на май.

Косене е проведено в средата и края на юни, както и на 20 юли, обясни още Даниел Панов. Освен това са косени екопътеката на Арбанаси, хълмът Трапезица, гробищните паркове в населените места и четвъртокласната пътна мрежа. На Трапезица са извършени три процедури, като общата обработена площ е 180 дка. Останалите райони на Велико Търново се поддържат от частната фирма „Скорпион Инвестстрой“ ЕООД съгласно сключен договор с Общината.

По информация на кмета парковите площи и детски площадки с поливни системи са косени 6 пъти от началото на сезона, а междублоковите пространства само два.

Що се касае до населените места от общината, там косенето е задължение на кметовете и кметските наместници. Дейността им в тази сфера се подпомага от ОП „Зелени системи“, а помощта е насочена основно към гробищните паркове. Косенето, кастренето на клони, почистването на четвъртокласната пътна мрежа се извършва по график, като за първото шестмесечие са изкосени 386 декара.

Косене на частни терени се извършва само там, където Общината е в съсобственост на терена, а за 2023 г. са издадени 14 предписания за окосяване на частни терени, като всички са изпълнени.

По думите на Даниел Панов, не може да се пресметне колко пари се дават за косене във Велико Търново, защото то зависи от метеорологичните условия…

„Съществен проблем при осъществяване на дейността е не липсата на достатъчно финансови средства, а липсата на квалифицирана работна ръка, както в общинската фирма, така и в частния сектор“, бе категоричен кметът.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button