Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Изкоп на водопровод край Големаните вади на бял свят внушителното тракийско съкровище

Преди 32 години д-р Иван Църов прави една от най-значимите находки в България

СЛУЧАЙНО Е ОТКРИТО ЕДНО ОТ НАЙ-ВНУШИТЕЛНИТЕ ТРАКИЙСКИ СЪКРОВИЩА В БЪЛГАРИЯ. Преди 32 години изкоп на багер за водопровод изважда на бял свят златна пластина. Трасето трябвало да мине пред малка могила, а когато кофата извадила артефакта, се наложило районът да бъде проучен.

Задачата е възложена на младия тогава археолог Иван Църов, който днес оглавява Регионалния исторически музей. Отивайки на място, той не предполагал, че ще бъде двигателят за откриването на едно от най-значимите тракийски съкровища у нас.

Наложило се археологът да проучва могилата в края на януари, когато климатичните условия били доста тежки за подобна задача. Веднага станало ясно, че гробницата на тракийския династ е била изключително богата, затова студеното време не попречило на ентусиазма на екипа.

СПАСИТЕЛНАТА АКЦИЯ ПРОДЪЛЖИЛА 4 ДНИ, А СЛЕД ТОВА ПРЕЗ МАЙ И ЮНИ ПРОДЪЛЖИЛИ РЕДОВНИТЕ РАЗКОПКИ ЗА РАЗКРИВАНЕТО НА МОГИЛАТА. Оказало се, че погребението на династа е изключително богато и датира от V век преди новата ера. Той бил починал на около 35-40 години, което за онези времена се считало за преклонна възраст. Предполага се, че е владеел прохода и всички търговци му се издължавали, за да преминат и да получат закрила. Името му и до днес не е известно, споделя със съжаление д-р Иван Църов. Надявал се да го открият на някой от предметите, но това така и не станало. По скелета е установено, че той е имал силна форма на артрит и е ходел приведен в края на живота си.

Погребението е осъществено точно както Херодот описва. Вероятно е било с тридневни тържества. Такъв бил тракийският обичай – при погребение всички да се радват, а при раждане да плачат. В гробницата са намерени много дарове, които да служат на династа в задгробния живот, а в намерената кадилница са открити мухи, което е признак за това, че погребението е било през лятото, обяснява още Иван Църов.

В ГРОБНИЦАТА СА ОТКРИТИ ЧИФТ МЕЧОВЕ В ДЪРВЕНИ НОЖНИЦИ И 192 БРОЯ ВЪРХОВЕ НА СТРЕЛИ. Когато Иван Църов ги вадил през зимата, си спомня, че те все още били остри и го порязали. По думите му в бронза е бил сложен допълнително антимон. Част от самите стрели имали и отворчета за добавяне на отрова. Открити са и два щита, както и конска муниция.

Особено атрактивни са съдовете от сервиза за пир, които са основно керамични и бронзови. Всеки уважаващ себе си владетел е имал такъв. В единия съд се смесвало виното с вода, имало е и цедка. Чашите приличат на купи, а голяма част от съдовете са произведени в занаятчийски работилници в Гърция. Изключително добре запазен е съд за вино, който е дело на художник от Агридженто.

БЕЗСПОРНО ОБАЧЕ НАЙ-СЕРИОЗЕН ИНТЕРЕС ПРЕДИЗВИКВАТ ЗЛАТНИТЕ НАХОДКИ ОТ СЪКРОВИЩЕТО.

Прави впечатление златна торква, която била символ на властта. Вероятно се предавала по наследство и е със 150 години по-стара от самото погребение. Поставена е в гробницата на династа, защото вероятно с него е приключил и славният род на управника. Атрактивен е и пръстенът, който е тракийска изработка, сплескан е в отливката и има четири златни перли.

Гривната се отличава по химичен състав и цвят от останалите златни предмети. Предполага се, че е била подарена на династа. В съкровището има и две златни пластини, както и нагръдник, който последно е бил сложен върху покойника. Правен е набързо и има три вида елементи, споделя още д-р Иван Църов. Сред находките има и прешлен във вид на луковица, чието предназначение все още не е ясно.

„Самото погребение е заснето и публикувано, но и до днес в Килифарево битува мнението, че сме намерили преди 32 години 17 килограма злато. Всичко обаче е документирано и ясно“, обясни още д-р Иван Църов.

Съкровището беше показано в Килифарево по случай 50 години обявяването му за град.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button