Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

С капсула на времето и знаменосци на коне отбелязаха 50 години от обявяването на Килифарево за град

КАПСУЛА НА ВРЕМЕТО БЕШЕ ВГРАДЕНА ПО СЛУЧАЙ 50 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА КИЛИФАРЕВО ЗА ГРАД

Тя беше поставена в специално издълбана ниша на административната сграда от кмета на населеното място Димитър Събев. Следващите поколения ще трябва да я отворят след още пет десетилетия, за да видят посланието и мечтите на своите предци.

По случай празника беше строена рота от Националния военен университет „Васил Левски“, а духовият оркестър изпълни химните на България, Европейския съюз и Килифарево. В същото време представители от IX Етърски ученически гвардейски отряд към ПГТ „Д-р Васил Берон“ поставиха знамената на стойката. Преди това те им бяха донесени от жокеи на коне, част от арбанашкия клуб „Калоян 92“.

Строят на курсантите беше приет от началника на НВУ „Васил Левски“ – бригаден генерал Иван Маламов, а сред официалните гости на събитието бяха областният управител инж. Георги Гугучков, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът на Павликени инж. Емануил Манолов, зам.-кметът на старата столица Нейко Генчев, кметове на населени места от общината, общински съветници и общественици.

С поздрав към всички се обърна кметът Димитър Събев, който припомни, че 5 години след обявяването на Килифарево за град населеното място става общински център, към който са зачислени 59 населени места.

„…към които имаме ангажимент и до днес! Всепризнато е влиянието на Килифаревския манастир и книжовна школа за формирането на националната, балканска и европейска духовност и култура. Отдаваме значимото на нашите личности и събития с конкретен принос в градежа на възрожденската, нова и най-нова българска история“, каза в словото си Димитър Събев.

В същия дух беше и поздравът на зам.-кметът Нейко Генчев, който подчерта вековната история на града.

„50 години в един човешки живот не са малко, но за хилядолетната история на това място те са просто един миг. Градската традиция на Килифарево е много по-обширна и по-дълга от тези 50 години. Особено важен става Килифарево по времето на Второто българско царство и тогава връзката му с Търново става неразривна“, сподели в своето обръщение към гражданите Нейко Генчев.

Областният управител инж. Георги Гугучков подчерта, че жителите на Килифарево имат пълно основание да празнуват заради славната си история.

По думите му тя съчетава традициите на миналото със съвременните предизвикателства при изграждането на градската среда.

Празничната програма в Килифарево продължи с откриването на фотоизложба, показваща града през годините. Тя беше представена от кмета Димитър Събев, който разказа любопитни история за всяка от снимките. На тях се проследяват икономическите, социалните и спортните успехи на населеното място.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button