Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитика
Популярно

Д-р Емил Кьорчев: Професионализъм, етика и морал са нужни и в медицината, и в политиката

Д-р Емил Кьорчев е един от най-обичаните и уважавани медици във Велико Търново. Няма човек, който да се е обърнал към него, и да не е получил необходимото внимание и адекватна помощ.

Той се ползва с доверието на хиляди пациенти от Велико Търново и областта с безупречната си репутация.

Днес, в деня на Свети Иван Рилски и Ден на българския лекар, д-р Кьорчев се обръща към своите колеги с поздрави и най-добри пожелания.

„Дано всички да сме здрави, да сме спокойни, да сме щастливи с работата, която изпълняваме, и да не се поддаваме на лошите мисли и настроения, които ни заобикалят“, казва д-р Кьорчев. Той поздравява и всички медицински сестри, акушерките и помощен персонал, без които лекарите не могат.

И медицината, и в политиката, а и във всяка област на живота, са необходими няколко качества, казва медикът. Това са висок професионализъм, морал и етика, и не на последно място – добра организация на работата.

„Когато работим с хората и за хората, сме длъжни да им покажем, че сме откровени с тях, честни и добри професионалисти, за да ни повярват и да имаме тяхното доверие“, казва още докторът. За съжаление, в днешните трудни времена моралът и етиката стават все по-забравени понятия. А те са изключително необходими в работата ни на лекари, на хора, които са посветили живота си на изпълнението на Хипократовата клетва, казва д-р Кьорчев и припомня старата мъдрост, че трябва да правиш на хората само това, което очакваш и те да правят за теб.

За д-р Кьорчев смело може да се каже, че е един от героите в нашето съвремие. Той беше сред медиците, които преминаха с изключителна смелост и жертвоготовност през ковид пандемията, а хиляди великотърновци дължат живота си на неговия професионализъм. Като всеки човек и той изпитал страх в началото, признава докторът. Когато започнали да идват първите ужасяващи новини за злото, което завладява света, той седнал една вечер да говори със съпругата си, която също е уважаван лекар. „Казах й, че вярвам на математиката като наука. И че каквито и предпазни мерки да вземаме, ще се разболеем. Това е неизбежно. И реших – по-добре да премина през това изпитание като мъж и професионалист, а не като страхливец“, казва лекарят. Самият той три пъти прекарал ковид, но това не го отделило по никакъв начин от задълженията му към пациентите.

Като кандидат за общински съветник от ГЕРБ д-р Кьорчев влиза в предизборната кампания с категоричното убеждение, че може да даде много на обществото и на Велико Търново. Не съм професионален политик, но с житейския опит, който имам зад гърба си, и със силната подкрепа на моите съмишленици от листата на ГЕРБ, ще работим от сърце и душа за нашия любим град, категоричен е д-р Емил Кьорчев.

Каква е обективната ситуация:

122 от общо 320 лечебни заведения за болнична помощ в страната са собственост на общините – 38 % от всички болници. Някои от тях предоставят здравни услуги за хора от големи територии, в отдалечени или трудно достъпни места. Днес често в политически коментари по здравни теми се акцентира на големият брой здравни заведения у нас, но задължение на държавата е да осигурява достоен живот и всички публични услуги на всеки свой гражданин, без значение дали живее в голям град или в малка планинка махала.

Теоретично общините разполагат с достатъчно лечебни заведения за болнична помощ и легла в тях, но здравеопазването не е брой легла. В общинските болници и диагностично-консултативните центрове към тях са заети над 9000 специалисти, 30% от които са лекари. А 35 % от  тях са на пенсионна възраст, както и 33% от медицинските сестри и акушерките.

Заради нереалистичните цени на клиничните пътеки се налага общините да дофинансират болничните заведения, макар на някои места това да се случва на ръба на закона. Или обяснено по друг начин:

Държавата не дава достатъчно средства на болницата. Даже не може да представи реалистичен разчет, колко точно средства могат да бъдат наречени „достатъчно“. Общината е загрижена болницата да работи, защото болницата е важна за хората.  Мислейки за хората, общината решава и Общинският съвет гласува, от своите средства /колкото и недостатъчно да са те/, да подпомогне болницата. Тя обаче е търговско дружество /така е по закон/. Тъй като това е подкрепа с публични средства, законът го нарича „държавна помощ“ и налага лимит на държавните помощи, които едно търговско дружество може да получава.

Единствено разумната структурата на собственост дава възможност на здравните заведения в община Велико Търново да се справят с хроничното безпаричие. Общината се опитва да подпомогне и млади специализанти, които са готови да работят в региона. Това е една задача, която е нужно да бъде национален приоритет. Нормативната уредба за специализации на младите лекари има спешна нужда от съвременен професионален поглед, защото икономическите стимули, които предоставят общини като Велико Търново за привличане и задържането на млади специалисти, не решават проблемите в здравеопазването в дългосрочен план, завършва д-р Емил Кьорчев.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button