Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Доц. д-р Деян Хаджийски: „Хората искат сигурност – те видяха, че политическите аматьори не ни водят до нищо добро“

Кризата с кадрите и нейното преодоляване е една от каузите на кандидата за общински съветник от ГЕРБ

Хората искат и търсят стабилност и авторитети в управлението, защото видяха, че аматьорски изпълнения в политиката не водят до нищо добро.

На достатъчно експерименти се нагледахме през т. нар. преход и през последните години и всички те се провалиха безславно. Популистки послания и екзотични идеи, на каквито сме свидетели и през тази предизборна кампания за местния вот, не носят спокойствие и оптимизъм на избирателите. Това заявява категорично Деян Хаджийски, който е на шеста позиция в листата с кандидати за общински съветници на ГЕРБ във Велико Търново. Хаджийски е учредител на ГЕРБ, бивш председател на младежката партийна структура във Велико Търново, а сега – общински ръководител. Три мандата е общински съветник и председател на групата на ГЕРБ в местния парламент.

Темата за личната сигурност е особено актуална и добива нови трактовки по време на предизборната надпревара, сочи Деян Хаджийски, който през 2021 г. придобива образователна и научна степен „доктор“ на тема „Психологически аспекти на личната сигурност” към НВУ „Васил Левски“. Вече е автор на две монографии, една книга и над 15 научни доклада в български и чужди издания. Книгата му „Психология на личната сигурност“ беше определена от водещи специалисти като „явление в българската наука и предизвикателство пред гилдията, която се занимава с научното осветляване на аспектите на сигурността“.

Да имат ясна визия за бъдещето, да виждат реализирани конкретни идеи и да имат сигурност в живота си като цяло са сред основните искания на гражданите,

сочат преките наблюдения на Хаджийски от десетките му срещи на терен с жители на Велико Търново.

Една от темите, които все повече излизат на преден план в обществото, е трудовият пазар и кадровата криза.

Наболелите проблеми Хайджийски коментира в качеството си на доцент към Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите в Пловдив, в което е и директор на Кариерния център.

Днес бизнесът изпитва затруднения в назначаването на хора с подходящи умения, което затруднява и инвестициите. Съвремието ни налага нови изисквания към уменията на служителите и цялостно променя пазара на труда и цели сектори на икономиката. Необходимостта от инвестиции в умения са важни, за да се отключат по-добри възможности за всички, и особено за младите хора, категоричен е Деян Хаджийски, и допълва, че в контекста на цифровата трансформация на общинската икономика условията за предприемачество и стартиращи компании във Велико Търново стават все по-важни за бъдещето му развитие. Градът се оформя и като основна дестинация за дигитални компании и е петата аутсорсинг дестинация в страната след София, Пловдив, Варна и Бургас.

За съжаление, и в тази насока има какво да се желае по отношение на кадрите, но това важи за всички области на икономиката в града и региона – от най-нискоквалифицираните до високотехнологичните позиции на трудовия пазар, коментира Хаджийски.

Той посочва като добра практика подкрепата и насърчаването от страна на Община Велико Търново на различните форми на сътрудничество между училищата, професионалните гимназии, висшите училища в града и местния бизнес за преодоляване на кризата с кадрите.

Един от последните положителни примери е откриването на първата в страната паралелка „Сътрудник социални дейности” в СУ „Владимир Комаров“ с подкрепата на Община Велико Търново и Стопанския факултет на ВТУ. Показателно беше и откриването във Велико Търново на Филиал на Медицинския университет във Варна с подкрепата на кмета Даниел Панов и Общината. Медицинските сестри и акушерки, завършващи своето образование в него, са безценни попълнения в здравните заведения в града и региона.

Наред с теоретичните изследвания на предизборните процеси и обществени нагласи Деян Хаджийски не спира да работи за решаване на ежедневни проблеми на своите съграждани и съкварталци – саниране на блокове, изграждане на междублокови пространства, кътчета за отдих и детски съоръжения, определяне на паркоместа и др. Голямата сигурност на хората всъщност идва от малките, но сигурни крачки за техния по-добър живот от страна на управляващите както на централно ниво, така и от местната власт, категоричен е Деян Хаджийски.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button