Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Язовир „Йовковци“ е с пълен обем, достатъчен за водоснабдяването на седем общини поне за три години напред

Язовир „Йовковци“ е с пълен обем, достатъчен за водоснабдяване поне за три години напред, каза за БТА Илиян Илиев, управител на ВиК „Йовковци“- дружеството, стопанисващо водното съоръжение.

От язовира своето питейно-битово водоснабдяване набавят градовете Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Полски Тръмбеш, Дряново, Елена, Златарица и селищата в района.

Към момента водният стълб на язовира е 1,37 метра под преливника, така че опасност от преливане няма, посочи Илиев. Той уточни, че въпреки обилните валежи в района през последните седмици качеството на водата, която се ползва за питейни нужди, е отлично. Това са данните от анализите ѝ, след преминаването през пречиствателна станция, посочи той. Според Илиев за селищата, които получават вода от язовира, през това лято не се очертава безводие, ако не възникнат извънредни аварийни ситуации.

Във Великотърновска област най-сериозен е проблемът с липсата на вода през летните месеци в Павликенско, посочи той. Затова съвместно с община Павликени, експерти от дружеството извършват пробни сондажи за допълнителни водоизточници. Ако качеството на водата, открита в подземните кладенци, отговаря на изискванията и е без наличие на тежки метали и други опасни елементи, алтернативните водоизточници ще бъдат включени към ВиК-системата, посочи Илиев.

По разпореждане на областния управител на Велико Търново инж. Георги Гугучков продължават плановите проверки на язовирите и речните участъци в област Велико Търново по предварителен график. Язовирите във Великотърновска област са 166. До момента са проверени 26 от тях: двата големи – „Александър Стамболийски“, стопанисван от „НЕК“ ЕАД, и „Йовковци“, част от системата на ВиК „Йовковци“, както  и тези на територията на общините Лясковец, Златарица и Горна Оряховица. От изпълнените проверки е установено, че техническото състояние на стените и съоръженията на почти всички язовири е добро. За единиците язовири, при които възникват проблеми с облекчителните съоръжения, собствениците им своевременно предприемат мерки за отстраняването, в съответствие с предписанията, допълват от Областната администрация.

www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button