Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

В Свищов бяха отбелязани 168 години от основаването на първото българско читалище

По традиция пред къщата на Димитър Начович в Свищов бяха отбелязани 168 години от основаването на първото българско читалище у нас – „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. На честването се събраха читалищните дейци, представители на културните институции, общинското ръководство и признателни граждани, за да изразят своята почит към родоначалниците на читалищното дело в България. Бяха поднесени цветя и произнесени празнични слова пред паметната плоча на Димитър Начович.

„Днешната 168-ма годишнина е не само достолепна възраст, но е и възраст, която показва колко жизнено и мъдро е създадена тази организация“, каза Пламен Александров, председател на свищовското читалище.

Читалището в Свищов продължава не само да го има, но и продължава да бъде притегателен център и да изпълнява основната си функция – да провежда срещи и да бъде място, на което хората да стават приятели, допълни той. По думите му в момента се подготвят промени в Закона за читалищата, но колкото и да се променят читалищата – да се опитват да стават по-модерни, най-важното е, че основата, в която са създадени е толкова жизнена, че може спокойно да преминава през вековете.

„Всички трябва да си дадем ясна сметка какво е струвало на всички личности, които преди толкова години са се събрали и са решили да основат културно просветно средище в нашия град. Това средище за онова време е било нещо ново и  обществото е имало нужда от него. Прекланяме се и благодарим на създателите и съхранителите, на нас се пада честта да почитаме и пазим техните дела“, каза в празничното си слово по повод годишнината кметът на Община Свищов д-р Генчо Генчев.

„Трябва да бъдем много внимателни, когато правим такива промени, защото няма как да променим смисъла, с който са създадени читалищата“, каза той във връзка с промените на Закона за читалищата. „Човек се нуждае от възможността да се докосне до сцената, до книгата и до творчеството, което царува в тях“, допълни Генчев.

На 30 януари 1856 г. по инициатива на Димитър Начович, Емануил Васкидович, Георги Владикин и Христаки Филчов в град Свищов е открито Първото българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови“. С това свое родолюбиво дело първооснователите поставят началото на читалищното дело в България.

В настоящия момент свищовското читалище е представено от различни състави и формации, сред които Първа обществена библиотека, Първи български хор “Янко Мустаков”, Детско – юношески танцов ансамбъл “Дунавска младост”, Детски хор „Дъга”, Драматичен театър, Кафе – театър, Школа по изкуствата – музикални инструменти, групи за класически и модерни танци, Работилница за таланти „Аз мога” и други. Те присъстват активно в живота на общината и участват във всички нейни културни и спортни събития, представят се в национални и международни празници и фестивали. 

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button