Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

В общините Горна Оряховица и Велико Търново стартират пилотни проекти за отчитане на такса смет

Живущите в няколко блока ще тестват новите съдове за разделно събиране

Три блока в Горна Оряховица, един в Долна Оряховица и целият град Дебелец са включени в пилотни проекти, по които да се избере модел за изчисляване такса смет в Горнооряховска и Великотърновска община.

Те започват по различно време и ще продължат до края на годината, за да бъдат обхванати и четирите сезона. Това се прави, тъй като от 1 януари 2025 г. влиза в сила нов начин за страната за изчисляване на таксата за битови отпадъци. Заради постоянно увеличаващото се количество отпадъци, което генерират домакинствата, по темата се дискутира от години. Някои общини вече са започнали подготовка за въвеждане на новите механизми за отчитане, но във Великотърновска област повечето администрации нямат кой знае каква готовност и трябва да наваксват изоставането.

В работна среща, проведена по темата в Горна Оряховица, участваха зам.-кметовете по ТСУ и по бюджет и финанси инж. Анелия Христова и Даниел Божанков заедно с главния архитект Стефан Георгиев, началници и представители на отдели от Общинската администрация. „Трябва да преценим по кой начин да изчисляваме размера на таксата – по количество, на базата на брой ползватели или на площ“, коментира зам.-кметът Божанков, който обясни, че сега се правят първите стъпки.

Трите горнооряховски блока се намират в кв. „Пролет“, в центъра на града и до болницата. Край тях ще бъдат изградени екокътове с контейнери за разделно събиране, до които достъп ще имат само живущите от избраните блокове и местната власт много разчита на съдействие от тяхна страна. В момента се водят разговори с управители на етажната собственост, за да се уточни кои точно блокове ще бъдат включени в пилотния проект, целта на който е да се намери оптималният вариант за новите механизми за изчисления в реална среда. „Целта е с разделното събиране да се намалят разходите на общината и съответно – на домакинствата. В момента таксата смет се изчислява на база данъчната оценка на имота, но това не е справедливо, защото един човек може да плаща колкото петима, които живеят в един апартамент“, обясни Даниел Божанков.

ДЕБЕЛЕЦ Е ИЗБРАН ЗА ПИЛОТНИЯ ПРОЕКТ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО

„Предпочитанието към Дебелец като най-представителен за проекта е, защото е град от селски тип. В него има както градска и образователна инфраструктура, така и много къщи с дворове и градини, от които излизат големи количества зелени и животински отпадъци. А и е близо и до села, и до голям град”, коментира за „Борба” кметицата на градчето Снежана Първанова.

Първо ще се стартира с анкета, за да се разбере какъв тип отпадъци изхвърля населението и каква е нагласата му. На тази база ще бъде разработен специален софтуер, с който ще се отчитат различните показатели, имащи отношение към разделното събиране на отпадъците – видове контейнери, тип отпадъци. Тогава ще се решава дали например на дадена улица ще има контейнери за зелени отпадъци, или пред всяко домакинство. На две улици ли да се постави контейнер за строителни отпадъци, или ще се събират на една площадка в града. Ще бъдат включени не само домакинствата, но и предприятията и юридическите лица. Преди старта на проекта вече е започнало събиране на нужните данни.

По официални данни жителите на Дебелец са 4000 души, но при раздаването на новите табели на къщите през миналата година паралелното преброяване показало, че са много повече – към 6000. Броят на малките контейнери, които са пред всяка къща, е около 1300, има и 200 контейнери, тип „бобър”, предимно в центъра на града.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Виж също и:
Close
Back to top button