Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

В края на октомври е последното за годината лунно затъмнение

Последното за 2023 г. затъмнение ще бъде частично лунно с малка фаза, каза за БТА физикът Пенчо Маркишки. То ще настъпи вечерта на 28 октомври и ще бъде видимо от Азия, Австралия, Индийския океан, Европа, Африка, Атлантика, източните части на Северна и на Южна Америка.

От България затъмнението ще може да се наблюдава удобно, каза Маркишки, който е физик в Института по астрономия с НАО при БАН и в катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“. Той е автор и на справочника за любители-астрономи, който вече традиционно се издава от катедра „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Началото на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде в 21:01:17 часа българско време . Началото на затъмнението от сянката на Земята е в 22:34:41 ч. Максималната фаза ще настъпи в 23:14:06 ч. Краят на затъмнението от сянката ще бъде в 23:52:50 ч., а на затъмнението от полусянката – в 01:26:33 ч. Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 4 часа, 25 минути и 16 секунди. Продължителността на затъмнението от сянката на Земята ще е 1 час, 18 минути и 9 секунди.

За любителите астрономи в България Маркишки уточни, че в началото на затъмнението от земната полусянка в 21:01 ч. Луната ще бъде на височина 30 градуса над източния хоризонт за София и на 33 градуса за Варна. Тогава все още няма да се забелязва разлика от обичайния вид на пълната Луна, каза той. Яркостта на долната част на лунния диск ще започне да спада по-осезаемо с наближаването на контакта със земната сянка в 22:35 ч. Тогава за наблюдател от София Луната ще бъде на височина 46 градуса, а за Варна – на 48 градуса.

Явлението ще се наблюдава удобно до своя край в 01:27 ч., пише Маркишки в справочника. По време на затъмнението, на около 6.5 градуса източно от Луната, видимо под нея и вляво, ще се вижда ярката планета Юпитер.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button