Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

В Дебелец прилагат новаторски за България модел за разделно сметосъбиране

Опитът от модерната екосхема ще бъде приложен навсякъде в община Велико Търново

ПИЛОТЕН ИНОВАТИВЕН ЕКОПРОЕКТ ЗА БЪЛГАРИЯ СТАРТИРА В ДЕБЕЛЕЦ И ЩЕ ПОДГОТВЯ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ КЪМ УСТОЙЧИВИ НАВИЦИ ЗА РАЗДЕЛНО СМЕТОСЪБИРАНЕ. Той се реализира от Община Велико Търново и фирма „Еко Партнърс“, като за целта ще се използва модерен софтуер, чрез който ще се организират всички дейности и детайли. Ще се заложи на индивидуалните потребности на всички домакинства и предприятия. Оптимизирането на процеса на управление на битовите отпадъци ще бъде съгласувано с вижданията и нуждите на населението и ще влезе в употреба при въвеждането на новата методика за изчисляване на такса смет.

„Това начинание ще бъде в полза както на община Велико Търново, така и на гражданите и бизнеса в общината. От днес надграждаме партньорството ни с „Еко Партнърс“ и то ще прерасне в един интегриран цялостен модел за управление на битовите отпадъци. Нашата задача е да убедим хората, че има смисъл да се събира смет разделно. Вярвам в успеха на проекта. Системата окончателно ще бъде наложена през 2025 г., когато ще бъде въведена новата методика за изчисляване на такса смет в местните данъчни служби. Започвайки да прилагаме тази система година и половина по-рано, бихме облекчили значително процеса“, заяви зам.-кметът на община Велико Търново Снежана Данева.

„Опитът, който натрупаме от проекта, ще мултиплицираме в цялата община. Ще бъде изключително полезно. Общината работи в партньорство с фирма “Еко Партнърс“ и благодарение на тяхната финансова помощ, изградихме площадката за разделно събиране на отпадъци в местността Дълга лъка и в Ресен и вече сме в процедура на проектиране на такъв обект и в Килифарево“, заяви Зорница Кънчева, шеф на екологичния отдел в кметството.

„Целенасочено се стараем да инвестираме в иновативни софтуерни решения, защото вярваме, че няма как да подобрим системата за разделно събиране, докато продължаваме да разчитаме единствено и само на цветните контейнери. Това създава затруднения и работим за нови решения. Проектът представлява интегрирана платформа за цялостно управление на битовите отпадъци. Намаляването на депонирането става чрез повишаване на разделното сметосъбиране. Това е нашата основна цел. Предстои детайлен анализ, който ще се извърши за всички данни за генерираните отпадъци на територията на Дебелец“, поясни Антония Спасова, прокурист на „Еко Партнърс“.

Информация ще се събере чрез анкета сред населението, за да се уточнят нагласите и информираността на хората за предизвикателствата по проекта. Чрез въпросите в допитването ще се идентифицират отпадъчните потоци, количеството смет, което генерира всеки източник на боклук, необходимостта от броя съдове за отпадъци и т.н.

„Целта е да увеличим процента на разделно събиране и да постигнем нормативите и заложените цели в екологичното законодателство. Стремим се също да намалим количеството на депонираните отпадъци. Ще бъде създадено отпадъчно досие за всеки един генератор на боклук“, уточни Емил Витанов, ръководител на проекта.

Ще има финансови облекчения за гражданите, които събират разделно отпадъците си.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button