Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

След 30 години чакане и много жертви започна проектиране на ново трасе на Присовските завои

След положително становище на УС на АПИ и обявена обществена поръчка в ход е изработването на разширен идеен проект с извършване на пълни геоложки проучвания и ПУП за ново трасе на път 1-5 Русе – Велико Търново – Габрово в участъка от км 105+430 до км 107+900, участък, популярен като Присовските завои.

Това съобщи кметът Даниел Панов на заседание на местния парламент в отговор на питане на общинския съветник Стилян Найденов за решение на един от най-инфарктните пътни участъци в региона.

Проектирането преминава през 4 етапа, като към момента е приключил първият етап от процедурата. Той включва изработване на три варианта за ново трасе, инженерно-геоложки проучвания и хидрогеоложко обследване. Както и представяне на предложения за обслужване на прилежащите индустриални зони на Велико Търново и Дебелец в близост до пътното трасе, като се проучи засегнатата инженерна инфраструктура. Включва още изработване на идейни проекти за ремонтно-възстановителни работи на съществуващи съоръжения и строеж на нови, ако е необходимо. Проектантите трябва да предложат и вида на осветлението на всички предложени варианти. Важен раздел е този за опазването на околната среда по проучените пътни трасета.

Със заповед от 6 март 2023 г. на директора на ОПУ – Велико Търново, е обявена обществена поръчка за определяне на изпълнител за провеждане на одит за пътна безопасност на обекта на етап „Идеен проект“.

С писмо от 6 юли 2023 г. първи етап е входиран в РИОСВ – Велико Търново, за съгласуване и становище. От своя страна екоинспекцията изисква запитване до министъра на околната среда и водите за необходимост от методически указания за тълкуване и прилагане на забраната в защитена зона „Търновски височини“. Като вероятно ще е необходимо да се премине през процедура за ОВОС. Едва след становището на РИОСВ – Велико Търново, от АПИ ще пристъпят към следващия, II етап на идейния проект.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button