Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Скаутски лагер за шеста година ще събере деца, младежи и техните родители край Ново село

Лагер на природоразузнавача за шеста година ще събере деца, младежи и техните родители в местността Табаковото до горния боаз на река Негованка край търновското Ново село

Това съобщиха организаторите от клуб „Зизу” към Центъра за работа с деца и младежи в населеното място и местното кметство.

Лагерът ще се проведе от 25 до 28 юли и ще предложи много забавления на участниците в него.

Заниманията ще започнат още с организирането и подреждането на лагера, посочиха организаторите. Участниците ще се включат във вдигането на общите и личните помещения, в сглобяването и коването на дървени рафтове и плотове. След това те ще бъдат разделени в два отбора от по два отряда според възрастта им, за да участват в различни състезания и игри. Надпреварите ще са свързани със събиране на отпадъци, сглобяване на туристически кош за отпадъци, разполагане на палатки, набавяне на дърва за лагерния огън, подготовка на огнището на всеки отбор, риболов.

Природоразузнавачите ще бъдат запознати с правилата на поведение и безопасност, които следва да се спазват в планината, както и със значимостта на взаимопомощта, толерантността и работата в екип.

Ще има организирани тематични класни стаи, които ще са за сглобяване на къщички за птици, боядисването им и поставянето им по дърветата, за уроци по първа медицинска помощ. Също така ще има риболовно съревнование, търсене на съкровища, изследване на биоразнообразието в реката. Участниците ще се включват активно в приготвянето на храна, нейното сервиране и отсервиране. За добър тонус дните ще започват със сутрешна физзарядка. Преди да си тръгнат от местността, всички заедно ще съберат лагера и ще почистят терена, казаха организаторите.

Поради интереса към събитието, включително и от съмишленици от други населени места и общини, от клуб „Зизу“ уточниха, че с радост приемат участници от съседните села.

„Те са близки с нашите деца, заедно ходят на училище и участват в извънкласни формати. Затова всяко дете от Ново село може да си доведе по едно другарче, но капацитетът ни позволява да създадем максимално добра среда за максимум 60 деца“, поясниха те.

Идеята за къмпингуването, съчетано с игри и знания сред природата, възникна преди 6 години, а неин генератор е Елинор Адамсън, ирландка, която от 14 години живее в Ново село и ръководи Центъра за работа с деца и младежи.

Нейното желание е да създаде общност за младите хора, за да могат да се опознаят и да живеят по-сплотено. Инициативата има пълната подкрепа и на кмета Христо Христов, според когото тя ги учи на толерантност, отговорност и взаимопомощ. Той и Елинор също участват във всички лагери, давайки личен пример на младите хора от селото и региона.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button