Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Частният Музей на науката в Усои с нови експонати, предлага се като дестинация от туроператорите

Хиляди са вече посетителите в уникалния частен Музей на науката „Еврика“ в бившето село Усои, сега квартал на Елена

През 2021 г. предприемчивият Валентин Димитров преобразява плевня, която закупил, и я превръща в място, където могат да се видят и демонстрират на живо различни физически закони и химически явления. Близо 30 изделия бяха експонирани тогава – макет от профил на самолетно крило, часовников механизъм с махало, 3 D пъзели, честотен генератор, рисуващ робот, миниатюрен орган, полиспласт (конструкция от въжета с ролки със закачена 20-килограмова тежест, с която могат да се повдигат товари), бобина на Никола Тесла и др. Макетите 64-годишният сега Валентин Димитров изработил с двете си ръце, той е и екскурзоводът в музея и показва на посетителите вълшебствата на науката. Обикновено най-голям е интересът към винта на Архимед, на практика първата помпа за напояване в историята.

Отскоро обаче има и още два нови експоната.

Единият представлява две сфери, които показват ефекта на Бернули – швейцарски физик и математик. Той е открил, че първите движения на флуидите създават ниско налягане. Тези сфери демонстрират как бързото движение на въздуха създава това ниско налягане и те се привличат една към друга, обяснява за в. „Борба“ създателят на Музея на науката. Другото ново в него е генератор на Ван де Грааф – ускорител на елементарни частици.

Музеят на науката в Усои вече се предлага като дестинация от туроператорите, много са и ученическите групи, които провеждат открити уроци там. За децата е много интересно, а и научават нови неща.

Идеята на еленчанина за него му хрумнала от пътуванията в чужбина.

„Аз или нещо строя, или пътувам някъде. И съм виждал такива музеи в света много – в Торонто, в Брюксел, а в Испания има във всеки по-голям град. И навсякъде виждах как учители водят децата в тях. Хареса ми това и реших да направя такова полезно и интересно нещо и в България“, казва Валентин. Така прави допълнителна реклама на Елена, а и на Усои, в което жителите не са малко, още повече че е много близо до града.

ГОЛЯМАТА ЛЮБОВ НА ВАЛЕНТИН ДИМИТРОВ Е ГРЪНЧАРСТВОТО.

ЗАНАЯТА НАУЧИЛ В НЯКОГАШНИЯ ТЕХНИКУМ ПО КЕРАМИКА В ТРОЯН И ПРОДЪЛЖАВА ДА ГО ПРАКТИКУВА. Най-много обича да твори търновска сграфито керамика, защото там има рисуване, а той е и художник. Отделно от музея е направил и училище по керамика, а съвсем скоро завърши градежа на пещ на дърва за изпичане на съдовете. По изложения и панаири не ходи да продава изделията си, това прави на място, защото е много ангажиран да обяснява в музея. По думите му се очертава горещо лято с много заявени посещения.

От началото на годината цената на билетите е повишена. За възрастни той вече е 10 лв., а за учащи – 5 лв.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button