Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаПолитикаТОП новини
Популярно

Расте интересът на индийски компании от технологичния сектор към България

Посланикът на Индия Санджай Рана на посещение във Велико Търново

Расте интересът на индийски компании към технологичния сектор на България, както и към българските специалисти, каза пред журналисти във Велико Търново Санджай Рана, извънреден и пълномощен посланик на Република Индия в Република България.

За последните три години големи индийски икономически гиганти като “Тата” са отворили свои офиси в България, където работят млади български инженери, посочи посланикът. По думите му само за миналата година стокооборотът между Индия и България е бил над 680 милиона долара. Основен обект на търговията са били изделия от химическата, хранително-вкусовата и текстилната промишленост. Освен в сферата на ИКТ сектора и свързаните услуги, двете държави развиват  своите отношения и в сектора на биотехнологиите, земеделието и хотелиерския бизнес. Във Велико Търново посланикът на Индия представи възможностите за бизнес и сътрудничество пред предприемачи и представители на организации от старата столица, Габрово и Севлиево. Той коментира, че България и Велико Търново, в частност, са интересни дестинации за индийските туристи, но липсата на директна самолетна връзка и визовите режими са пречка за по-активен туристически поток.

Според д-р Петър Велев, член на борда на  директорите на Индийско-българската бизнес камара,  политическите и икономическите отношения между двете държави винаги са били на много добро равнище. Целта на срещата е със съдействието на посолството да се очертаят по-широките възможности за внос и износ, съобразно регулациите и международните процеси. Самият той е управител на българска фармацевтична компания, която внася, опакова, разпределя и изнася генерични медикаменти от Индия към други държави, тъй като  Индия е производител на 60 процента от генеричните лекарства в световен мащаб, посочи той и отбеляза, че това е вече реализиран и успешен бизнес модел.

Неговата прогноза е, че в сектора на ИКТ Индия е един изключително динамично развиващ се пазар, който може да предостави реализация на българския бизнес. Срещата, на която бяха дискутирани ползите от бизнес сътрудничеството между България и Индия, добрите практики и съвети при стартиране на чуждестранни корпоративни начинания, беше открита от заместник-кмета на Велико Търново Нейко Генчев и от заместник-областния управител Станислав Николов.

Подобни публикации

Back to top button