Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Изложбата „Голо тяло” с творби на български художници беше открита във Велико Търново

Изложбата „Голо тяло” с творби на български художници беше открита във Велико Търново. Експозицията представя голото човешко тяло през погледа на художници, като Владимир Димитров – Майстора, Илия Бешков, Васил Стоилов, Греди Асса, Валентин Старчев, Спиридон Борисов и други творци от частната колекция на доц. Пламен Пъчев.

Провокативната колекция включва 51 рисунки на голи мъжки и женски тела. Изображението на голото тяло, рисувано върху хартия, обикновено е подготовка за дадена композиция или е ескиз за картина, посочи Пъчев. Тези скици показват темперамента, майсторлъка, възгледите на художника, което е ценният нюанс в колекцията, посочи той.

Най-ранните рисунки, представени в изложбата са от 20-те години на миналия век, а най-новите са отпреди месец. Експозицията е събирана в продължение на 40 години и съдържа над 100 творби, предимно върху хартия, на известни имена в българското изкуство, както и на по-млади автори.

Две студентски рисунки на Владимир Димитров – Майстора, рисувани с молив, показват голо женско тяло.  Известно е, че Майстора се е отнасял със смущение към голотата и подобни негови рисунки са единици, а на тях е видно как самият модел също е закрил лицето си, изразявайки смущение, обясни колекционерът.

Илия Бешков охотно е рисувал голотата, като е влагал различни чувства – от преклонение до открита ирония.

Част от сбирката е показвана досега в Художествената галерия в Русе и в Изложбената зала на групата на художниците в Благоевград. След Велико Търново изложбата ще гостува в Пловдив и София.

Експозицията, предоставена от доц. Пламен Пъчев, преподавател в Югозападния университет в Благоевград, беше открита в Изложбените зали “Рафаел Михайлов” от уредника на културното пространство Станимир Борисов и от скулптора Денислав Сираков, който е спомоществовател на събитието.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button