Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Община Горна Оряховица получи лиценз за охрана, ще прави собствена полиция

Звеното ще раздава уведомления, глоби и ще пази общинското имущество

Община Горна Оряховица получи лиценз за извършване на самоохрана, обяви кметът на железничарския град Николай Рашков.

„С организатора по охранителни дейности в Община Горна Оряховица инж. Венцеслав Добрев сме радостни. Това дава възможност за по-широки правомощия на новата структура, която предстои да бъде създадена. Служителите ще бъдат и униформени. Съществуващата досега служба „Обществен ред и сигурност“ нямаше правно основание за проверка на лица, на документи за самоличност, на багажи при посещение в общински обекти и т.н. Сега такива правомощия са вече факт“, обясни Рашков.

За да може да се упражнява истински контрол по опазване на обществения ред и имущество, със заявление до ГД „Национална полиция“ кметът поиска издаването на лиценз за извършване на охранителна дейност. По смисъла на Закона за публичните финанси бюджетни организации като Общината имат право да извършват самоохрана при същия лицензионен режим, който важи за частната охранителна дейност.

Ръководител на новото общинско звено – дирекция „Контрол, охрана и превенция“, отново ще е Венцеслав Добрев.

Досега служителите можеха да връчват призовки от правораздавателните институции, документи от „Местни данъци и такси“ на лица, които са длъжници, да съставят актове по Наредбата за опазване на обществения ред и по Закона за етажната собственост. „Занапред в още по-голяма степен ще разчитаме на тях за спокойствието на гражданите, но също така и за контрол и санкции при неспазване на правилата. Строг контрол ще се упражнява включително и за това дали домашните любимци са чипирани и регистрирани по надлежния ред. Това е част от комплекса мерки, който предвиждаме за справяне с популацията от бездомни кучета. Първоначално служителите ще издават само предписания, но в бъдеще ще се налагат и глоби. По този начин ще е налице превенция срещу изоставянето на любимци и изхвърлянето на нежелани потомства“, обясни още Рашков.

Екип „Борба“

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button