Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Най-голямата битка на Кан Крум е била при с. Сломер до Павликени

Нова книга на Евгени Коев представя още доказателства за победата на Кан Крум над византийците преди 1212 години. На 26 юли 811 година се разиграва една от най-грандиозните битки от Средновековието, при която водените от Кан Крум воини разгромяват напълно византийската армия, а самият император Никифор I е посечен. По ред причини за тази колосална победа се твърди, че се е състояла във Върбишкия проход в Източна Стара планина, но и до днес няма категорични свидетелства за мястото на величавата българска победа.

Великотърновският учител, спелеолог и изследовател на българската история и география Евгени Коев издаде своя книга, в която чрез допълнителни свидетелства според него се потвърждава информацията от „История славянобългарская“ на Паисий Хилендарски, че победата на Кан Крум се е състояла при днешното село Сломер, северно от Павликени.

Новоиздадената книга е със заглавие „Кан Крум и Кан Омортаг – владетелите на Търнов“ и представя  още интригуващи и по нов начин поднесени данни за връзката на великите владетели от Първото българско царство с историята на Търново.

За първи път се изнася аргументирано и с нужната логическа взаимосвързаност кои са старият дом и новият дом на Кан Омуртаг, споменати в известния търновски надпис от средновековния храм „Св. 40 мъченици“; защо в черквата има колона от времето на Кан Крум; защо е изписан надписът от времето на Цар Йоан Асен II и поради каква причина точно на хълма Царевец е открит изключително редкият и уникален златен медальон на Кан Омуртаг. И още читателят ще разбере защо и името на Кан Омуртаг е изписано Омортаг. Книгата, изградена върху няколко научни статии на автора и проведени допълнителни издирвания, дава интересна информация за не толкова позната част от миналото на Велико Търново.

Официалното представяне на интригуващата творба ще е през месец септември.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button