Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Георги Марков, кандидат за общински съветник от ГЕРБ: „Привлекателните населени места – възможност да наложим нов модел за развитие на общината“

Възпитаник на Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново, и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Завършил е специалност „Финанси“. Работи като регионален представител на Застрахователна компания „Амарант България“ и управител на офисите на компанията на територията на област Велико Търново. Член на УС на футболен клуб „Етър“. Учредител и член на ГЕРБ от 2006 г. Организационен секретар на общинската структура на ГЕРБ. Общински съветник в мандат 2015-2019 и 2019-2023 г. Два мандата председател на Постоянната комисия по общинска собственост в местния парламент. Това е Георги Марков – част от силния отбор с номер 7 на ГЕРБ!

В много от срещите, които провеждаме с жителите на В. Търново винаги изплува една тема – презастрояването. Това е проблем, с който се сблъскват всички привлекателни градове. Велико Търново през последните десетилетия продължава да бъде атрактивен за инвеститори, за посетители и за нови жители. Инвестициите в жилище в красив град с добри перспективи са търсени и това е естествената пазарна логика. Това казва Георги Марков – един от най-дейните общински съветници от ГЕРБ през последните два мандата и кандидат от листата за следващия състав на местния парламент.

Велико Търново има огромния шанс да наложи различен модел за развитие на общината – интегрирайки още по-активно малките населени места. Селата и малките градчета в общината са запазили своя колорит и очарование, в същото време все по-убедително развиват съвременните удобства. Неслучайно придобиването на втори дом в населените места от общината е една от търсените инвестиции. Все повее млади хора предпочитат да отглеждат децата си в екологично чистата среда на малките селища и да им осигуряват възможност за игри и забавления на открито. Потенциалът на малките населени места в общината е значителен, но за да бъде разгърнат той, е необходимо да продължават и да бъдат разширени възможностите за финансиране и програмата за подкрепа на проекти в селищата от състава на община Велико Търново, категоричен е Марков.

„За развитието на малките селища има и друга посока, за която през новия мандат трябва да положим усилия. Ако оценим преимуществата на всяко населено място, със сигурност ще открием онзи поминък, традиции или подходящи терени, които могат да се превърнат в двигател на преобразяването им, в стимул за повече местни хора да впрегнат своите сили и умения. Големият град дава отлични възможности за развитие на различни спомагателни производства за многобройните хотели, ресторанти, туристически обекти и др.“, обяснява кандидатът за общински съветник.

Община Велико Търново има всички шансове да приложи успешния модел на част от общините в Норвегия. В тях администрацията създава структури за специализирана подкрепа на всеки, който има желание да развива някаква икономическа дейност, но трудно може да ориентира за перспективите на такова начинание. Това са именно мрежите от малки местни производители, които си партнират, създават устойчиви работни места и активно работят за съхраняване на традициите и характерните за региона производства. Норвежкият опит има ясна структура и прост алгоритъм: определяне на местните дадености, специфика и култура; адекватна оценка на техния стопански потенциал спрямо актуалните социално-икономически тенденции; съставяне на фокусирана стратегия с ясни цели и конкретни приоритети и практичен и реалистичен бизнесплан. Общината има интерес от стабилното развитие на малките населени места за сметка на насищането и презастрояването на територията на общинския център. Общината може чрез свои структури да се превърне в консултант за започване на бизнес и посредник за обединяване на дребните производители на местни продукти, които имат амбицията да се развият като доставчици за големите предприятия и фирми в общината.

Сериозен проблем, който ще остане в прерогативите на „голямата община“ е базовата инфраструктура и координирането на всички отговорни институции: Агенция „Пътна инфраструктура“ – за свързващите пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа, ВиК оператора – за планиране и реализиране на съществени инвестиции в подмяна на канализационната мрежа. Общината от своя страна остава отговорна за публичните пространства и уличната мрежа, за предоставянето на услуги и интегрирането на населените места в общата система на обществения транспорт.

Моделът, създаден в община Велико Търново, за проектно финансиране на малките населени места е един от добрите примери в страната за инвестиции в обекти, приоритетно посочени от самите жители. При добро планиране средствата за малките селища могат значително да бъдат увеличени и надградени с изцяло нов подход, който не само да гарантира влагането на публични средства, но и да стимулира местната икономическа активност, която осигурява стабилност и устойчиво развитие. Именно това е основен приоритет на Георги Марков и в следващия управленски мандат.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button