Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниОбщество
Популярно

В Стрелец отново канят на единствения по рода си Празник на захарната метла и маджуна

„Сиромашкият мед“ се добива трудно, само двама са производителите на културното растение в селото

В горнооряховското село Стрелец отново канят на Празника на захарната метла и маджуна, единствен по рода си в областта. Осмото издание ще се проведе на 14 октомври (събота) от 9,30 ч. в центъра на селото.

Празникът се организира от кметство Стрелец, настоятелството на НЧ „Заря – 1900“ и клуба на пенсионера „Нов век“ в селото.

В специално обособен кулинарен кът ще бъдат изложени различни ястия и блюда, приготвени с маджун. Изделията ще бъдат оценявани от шеф Ивайло Иванов, участник в третото издание на риалити формата Hell’s Kitchen.

Гостите на празника ще имат възможността да опитат маджун, както и други кулинарни изкушения. Специален гост ще бъде и историкът и изследовател на Стрелец Ники Николов.

Във фолклорната програма на празника ще вземат участие изпълнители и състави от общините Горна Оряховица, Елена, Павликени и Разград.

Отглеждането на захарна метла в Стрелец датира още от самото основаване на селото през ХVІІІ в. Климатът, наподобяващ този от Арбанашкото плато, е изключително благоприятен за виреенето на захарната метла.

Преди десетина години бившият председател на читалище „Заря – 1900“ в Стрелец Йордан Дянков донесъл първите семена на растението и така възродил едно производство, познато в селото от векове. От него се получава вкусен маджун, познат още като петмез или агдъ, който през турското робство – XVIII век, местните жители, като по-бедни, правели само от дини и пъпеши. Когато през следващия, XIX век, захарната метла навлиза в България, те започват масово да я сеят. Растението прилича на царевица на външен вид и достига височина около 3 метра. Когато е готова за обработка, листата на захарната метла се изцеждат в специални преси, докато се извлече сокът. Вари се до сгъстяване и се получава маджун, който е особено богат на калций и желязо и много полезен за децата. Навремето възрастните хора го наричали „сиромашки мед“ и го ползвали за подсладител заради високата захарност. Съхранявали са го в делви и на хладно в мазата.

Сега производителите на захарна метла в с. Стрелец са само двама – Йордан Дянков и Снежана Златарска, които поддържат старата слава на селото.

Но това е достатъчно местното читалище „Заря – 1900“ и клубът на пенсионера „Нов век“ да организират празника, който води началото си от 2014 г.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button