Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниОбщество
Популярно

Денислав Сираков и Стоян Янакиев обновиха паметника на Колю Фичето пред Музей „Възраждане и Учредително събрание“

Почистването на пластиката бе извършена с реставрационни препарати по инициатива на сдружението „За старите зидари“

Паметникът на майстор Колю Фичето пред Музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново е обновен. Щателното почистване е извършено от скулптора Денислав Сираков и Стоян Янакиев. Инициативата е на сдружението „За старите зидари“ и със специалното разрешение на главния архитект на Община Велико Търново Николай Малаков. Освежаването на паметника, който е изработен от травертин, е отнело два дни.

„Първоначално скулптурата бе обработена със специален италиански реставрационен препарат. При втория етап бе използвано водно бластиране. Финалната процедура бе извършена с италиански консервационен препарат, който гарантира съхраняването на паметника“, разкри Денислав Сираков.

Той допълни, че основно е почистена и стената, върху която е изписано житието на възрожденския строител. Тя е била надраскана с графити и отстраняването им от порестия камък е било изключително трудоемко.

Творецът споделя, че историята на паметника е изключително интересна: „Велико Търново е един уникален град, създаден от самата природа. Може да се сравни може би само с Толедо. Когато започнахме да работим, имахме предвид да запазим всичко онова, което е създадено преди нас. Моят баща е от Велико Търново.

И като потомък на търновци изпитвах особено вълнение и особен свой личен ангажимент. Впоследствие продължих да работя главно в областта на синтеза“, споделя арх. Иван Касъров, който съвместно с арх. Никола Николов разработва градоустройствения план на Велико Търново, по който работят през 1962 – 1963 година.

Арх. Касъров разказва още, че със скулптора Иван Нешев е правил паметника на Колю Фичето пред сградата на конака, строена от него. Работил е и по идейния проект за паметник на Ивайло на хълма Света гора, но поради липса на средства работата е прекъсната.

„Характерният за 70-те и 80-те години стремеж към синтез на изкуството с архитектурата изразява стилно вписаният във възрожденската аркада паметник на уста Колю Фичето (1979).

От фигурата лъха твърдост, целокупност и сила. Здраво поставена, тя тежи на мястото си с дяланите едро обобщени форми и равновесни обеми, симетрично центрирани по вертикалната ос. Светлосенъчната игра по грапавините на камъка събужда суровата му природа, която подсилва усещането за истинска скулптурност“, обяснява арх. Касъров.

Паметникът на Колю Фичето е изпълнен от бял травертин и е открит в чест на 1300-годишнината от създаването на българската държава и стогодишнината от смъртта му.

Огромната фигура на забележителния майстор е с поглед към сградата на конака, в който са били посрещнати руските освободители и е заседавало Учредителното събрание при изработването на Търновската конституция. В непосредствена близост до белокаменната фигура се изгражда мемориална стена, върху която са изваяни паметните дати 1800-1881 – годините на неговото раждане и смърт, и детайли от неговите най-известни архитектурни творби. Паметникът е част от монументалната украса на сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание“.

Июточник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button