Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

3 млн. лв. трябват за възстановяване на сцена, посрещала велики народни събрания

До декември приключва ремонт за 435 000 в читалище „Надежда“

Близо 3 млн. лв. са необходимими за възстановяване на рухналата преди 10 години сцена във великотърновското читалище „Надежда 1869“, съобщиха от ръководството на културната институция.

„Имаме изготвени проекти и издадено разрешение за строеж. Сцената се самосрути преди повече от 10 години, след което мястото беше почистено. Ние сме кандидатствали в две поредни години към Министерството на културата за финансиране за нейното изграждане и оборудване. Средствата не са по силите на читалището“, сподели председателят арх. Донка Колева.

Самата сграда е паметник на културата от национално значение. Историческият театрален салон е буквално пропит със събития от българската история. Там са провеждани и заседания на велики народни събрания. Неслучайно надписът „Съединението прави силата“ за пръв път се появява именно върху фасадата на читалището.

„Очакваме в някоя програма Министерството на културата да обърне внимание и да включи този проект за реставрация. Четейки историята на читалището, винаги то е правено със средства на дарители. 50 златни наполеона Фердинанд е дал за начало. Събирани са средства по учителските фондове. Много хора, които работят в чужбина, са давали средства за изграждане на театралния салон. Читалището е теглило и заеми, които е изплащало на косъм в различните години“, сподели още арх. Колева.

По последния изготвен проект количествено-стойностната сметка е била в размер на 2 млн., но с повишаването на цените при строителните материали и инфлацията сумата ще набъбне значително.

Към момента тече авариен ремонт на читалището. За него бяха отпуснати 435 000 лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при бедствия и аварии към Министерски съвет. Напълно завършен е ремонтът на покрива, сменени са керемидите и е направена хидроизолация. Предстоят довършителни работи по отводняването с водосточни тръби. В момента се извършва фасаден ремонт на библиотеката към читалището, предстои да започне и такъв и на театралния салон. Очаква се при добро време ремонтно-възстановителните работи да приключат до края на годината. При избора на фирма изпълнител е предложена по-ниска оферта, затова е възможно при остатък на средствата те да бъдат върнати на държавата.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button