Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовини
Популярно

Болниците във Великотърновско се задъхват от пациенти с грип и респираторни болести

Областта официално вече е в лапите на грипна епидемия

РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОБЯВИ ГРИПНА ЕПИДЕМИЯ В ОБЛАСТТА.

Въведените противоепидемични мерки ще важат до 5 февруари, а след това предстои анализ на заболеваемостта. В зависимост от него ще се вземе решение дали рестрикциите ще отпаднат, или ще има ново затягане на ограниченията.

За момента временни мерки в региона включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Забраняват се свижданията, а в детските ясли, градини и училища се провежда стриктен ежедневен филтър.

Засега не се налага грипна ваканция за учениците, тъй като отсъстващите не надвишават 15%.

Повишената заболеваемост доведе до ръст на хоспитализираните в болниците в региона. Честотата на заразените е 209.18 на 10 000 души.

Най-голямото лечебно заведение в областта – МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, обичайно поема тежестта за терапия на най-много пациенти с грип и остри респираторни заболявания. В отделението по педиатрия при капацитет 31 легла в момента са настанени 25 деца с респираторни заболявания, но няма такива с установен грип. Инфекциозното отделение е препълнено. Там при капацитет 13 легла са хоспитализирани 16 души. От тях двама са с доказан COVID-19, а седем – с грип. В Първо вътрешно отделение са настанени 16 души със заболявания на дихателната система, сред тях няма такива с доказан грип. Засега нито един болен не е преведен в реанимация заради тежки усложнения от грип.

Заради обявената грипна епидемия в търновската болница отложиха инициативата „Ден на отворените врати“ за бъдещи родители.

Медиците припомнят, че грипът е с характерни симптоми. Той винаги има ярко и внезапно начало, свързано с висока телесна температура, главоболие, болки в мускулите и ставите и обща отпадналост. Самолечението може сериозно да навреди, затова е нужно непременно консултация с лекар.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button