Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Американският консул по бедствия и аварии оцени високо мерките на Община Велико Търново при кризи

Джули Корби посети и Кризисния център „Търновград“

АМЕРИКАНСКИЯТ КОНСУЛ ДЖУЛИ КОРБИ, ЧАСТ ОТ ЕКИПА НА ПОСОЛСТВОТО НА САЩ, ПОСЕТИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО,

за да се запознае с работата на местната власт и мерките при кризи и при често срещани бедствия в региона. Дамата се срещна със заместник-кметовете проф. Георги Камарашев и Нейко Генчев, а сред дискутираните теми бе и мрежата от социални услуги и работа с хора в неравностойно положение, презентирани от Росица Димитрова, шеф на отдел „Социални дейности и здравеопазване“.

Високите нива на реките след снеготопенето и обилни пролетни дъждове са най-често срещаните кризисни ситуации в общината, посочи проф. Георги Камарашев. Той представи работата на Общинския кризисен щаб, доброто взаимодействие с Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, „Гражданска защита“ и НВУ „Васил Левски“, в резултат на което се взимат навременни мерки при подобна обстановка. Проф. Камарашев подчерта и превантивното почистване на речните корита на Янтра и Белица, за да се ограничи до минимум опасността от наводнения. Периодично се провеждат и учения, последното от които бе преди месец.

Американският консулт посети и Кризисния център за пострадали от трафик, насилие и бедствия „Търновград“.

Именно това звено беше ключово за адекватната реакция на местната власт при пристигането на бежанци от Украйна в старата столица. Община Велико Търново бе първата в България, която създаде координационен център за настаняване на избягали от Украйна след руската агресия през февруари 2022 година. Режимът на работа на центъра бе 24-часов, дори през нощта са подслонявали нуждаещи се хора.

Самият кризисен център, построен със средства от ЕС и съфинансиране от Общината, е създаден като социална услуга специално за пострадали от насилие – както домашно, така и всякаква друга форма. Средата е максимално близка до семейната. Освен настаняване пострадалите получават индивидуална подкрепа, правно консултиране, социално-психологическа помощ, интегриране на пазара на труда, включване в обществения живот и др. Потребителите имат денонощен достъп до услугите, включително и при спешна нужда. Освен от резидентен тип цялостната подкрепа е и мобилна – предоставя се и извън кризисния център. С хората работят социални работници, психолог, медицинско лице, трудотерапевти.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button