Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Кмет излови с дрегер и полиция пияни общинари по време на работа

Николай Рашков сгащил служител в дом за възрастни с 1,7 промила

ШОКИРАЩ СЛУЧАЙ НА ТОТАЛНО НЕГЛИЖИРАНЕ НА ГРИЖАТА ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ НА ДОМА ЗА ХОРА С УМСТВЕНА ИЗОСТАНАЛОСТ в село Драганово, изобличи кметът на община Горна Оряховица Николай Рашков.

При внезапна проверка в социалната институция са установени трима пияни служители на ведомството. Инспектиращите се натъкнали също на оставени без надзор обитатели на звеното, които били в неугледен вид. В сградата пък е констатирано дългогодишно занемаряване на хигиената.

В петък кметът Николай Рашков предприел изненадваща проверка в дома в Драганово.

Причината за това са множество сигнали, че в социалната институция става нещо нередно и скандално.

„Със съдействието на екип от полицията направих внезапна проверка в Дома за хора с умствена изостаналост в село Драганово. Исках да видя реално как се изпълняват служебните задължения и спазва ли се трудовата дисциплина. Проверката извършихме със зам.-кмета Петя Иванова.

Установихме лице от персонала с 1.71 промила алкохол в издишания въздух! Полицейският дрегер показа, че и други от служителите са употребили алкохол, макар и с показатели под 0.5 промила“, съобщи градоначалникът.

По думите му още по-скандално и шокиращо било състоянието, в което заварили обитателите на дома.

Хората били оставени в двора без никакъв надзор и в потресаващ външен вид, с нулева хигиена – на самите хора и на пространствата около тях.

„Ще пристъпим към следващи мерки, по отношение на персонала. Настойническият съвет в този социален дом е длъжен да полага ежедневни грижи за настанените хора, които не могат сами да се грижат за себе си. Те не могат и да се оплачат и е видно как се е злоупотребявало с това.

Разбрах, че през годините също е имало много проблеми и непрекъснати сигнали, но органът по настойничество не е упражнявал абсолютно никакъв контрол“, посочва кметът.

Той е категоричен, че ще има дисциплинарни уволнения, а след това ще бъде обмислен и начин да се оптимизират разходите в социалната институция.

„Няма да допусна повече подобно унизително отношение към уязвимите хора от една стана и от друга страна – такова безобразно поведение на лица, които не изпълняват задълженията си, но се облагодетелстват. И впрочем, близо 2 милиона годишно от парите на всички ни отиват за издръжката на този дом“, допълва той.

Домът за хора с умствена изостаналост в Драганово последно влезе в заглавията на медиите пред 2020 г., когато обитателка на звеното беше ухапана от пепелянка в двора на институцията. Жената оцеля по чудо.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button