Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовиниПрепоръчани
Популярно

60 години от подвига на д-р Стефан Черкезов. Вой на сирени възвести Деня на спасението

С вой на сирени от линейките, едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника на д-р Стефан Черкезов медиците от болницата във Велико Търново, носеща неговото име, почетоха героичния му подвиг. Точно на 15 август, Голяма Богородица, през 1963 г. младият, едва 26-годишен селски лекар спасява 47 души от горящ автобус, а ден по-късно умира от раните си. От 2005 г. в негова чест 15 август е обявен за Ден на спасението, който се отбелязва в цялата страна. Тогава почитаме всички лекари, починали при изпълнение на своя дълг.

Венци и цветя поднесоха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Даниел Илиев, председателят на регионалната колегия на Лекарския съюз д-р Христо Димитров, зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев. Те припомниха неговия подвиг и пожелаха здраве и благоденствие на всички служители на болницата и техните семейства в деня на Успение Богородично. Венци и цветя поднесоха и граждани, представители на сестринското съсловие и на лекарите в болницата, както и второкласникът Тодор Михалев, чиито дядо и чичо също са лекари. Споменати бяха и имената на лекарите от болницата, изписани върху двете паметни плочи, които са посветили живота си на мисията да помагат на хората. Най-новото име е на д-р Толеков.

В МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ този ден винаги е особено емоционален, макар времената да се менят, ценностите също. „Ние имаме криза на духовността. Понятията милосърдие и човеколюбие леко започват да избледняват, затова трябва често да си припомняме самоотвержения подвиг на д-р Черкезов. Човек, който с една найлонова риза влиза десетки пъти в този пушещ и горящ автобус и измъква толкова много хора.

Не се е качил в първите линейки. Това трябва да ни е ориентир за отговорността и саможертвата на всички медици, каквато, между другото, беше показана и доказана по време на ковид пандемията. Немалко колеги загинаха тогава. Слава богу, от нашата болница няма такива случаи“, заяви преди официалната церемония д-р Илиев. Той коментира и темата за взаимното доверие между лекар и пациент, като подчерта, че то трябва да се заслужава ежедневно и ще работи в тази насока.

Все още не е преодоляна кадровата криза в многопрофилната болница във Велико Търново. В нея работят над 30 специализанти и още толкова стажанти, но според изпълнителния директор това е крайно недостатъчно спрямо застаряващия персонал.

Умерен песимист с нотка оптимизъм – така определи себе си по отношение на проблема с кадрите д-р Христо Димитров. „Все се надявам, че ние като общество ще се събудим и ще помислим заедно за своето бъдеще. Но тъй като днес отбелязваме Деня на спасението и подвигът на д-р Стефан Черкезов ни свети като факел, не можем да очакваме само лекарите да спасят обществото и само те да се жертват. В обществото трябва да се проведе разговор за доверието помежду ни, всички трябва да се смирим и по примера на младия лекар от Виноград при нужда да се пожертваме за ближния си“, подчерта той.

„Д-р Черкезов е спасил 47 души и това го прави много смел. Когато порасна, искам да стана лекар като него, защото ми харесва да помагам на хората“, каза малкият Тодор.

Историкът Пламен Павлов направи известно за обществеността предложението на покойния вече академик дмн Веселин Борисов, състудент на героя, както и на станалите по-късно известни д-р Чирков и д-р Гайдарски, Лекарският съюз да носи името „Д-р Стефан Черкезов“. „Той беше скромен човек, целенасочен, замислен и повече мълчалив. Нямаше намерение да изпъква и с нищо не показваше, че ще бъде един от героите на лекарското съсловие.

Съдбата бе решила още в първата година на своята практика той да докаже какви са истинските човешки и морални черти на българския лекар с цената на собствения си живот. Той е феномен, който става символ на лекарското съсловие и неговото име би украсило името на Лекарския съюз“, пише за него академикът. „Нашите болници носят имена на светци и това е нормално, но е много хубав примерът на великотърновската болница, че носи името на един съвременен светец и мъченик“, заяви почетният гражданин на старата столица Пламен Павлов.

Предложението е още от 2018 г., но продължава да е валидно.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button