Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

55 млн. лева планират за инфраструктура в община Велико Търново

Разпределението на парите породи дискусии

На общественото обсъждане гражданите предложиха още улици за ремонт.

Цялостен ремонт на главната улица в кв. „Асенов”  –  „Иван Асен II”, по която минават туристите и улично осветление на Владишкия мост, за чийто ремонт бяха хвърлени не малко средства, поиска да бъдат включени в Инвестиционната програма на Велико Търново Симеон Николов.

Той бе един от най-активните на общественото обсъждане на бюджета и Инвестиционната програма на старата столица за 2024 г., което се проведе тази вечер в Голямата зала на Общината. Галя Василева внесе искане от живущите на ул. „Хаджи Димитър” за малки, но належащи ремонти, за които сигнализират от години. Свои 7 предложения днес са внесли и от „Левицата”.

За разлика от предишни години, гражданите на общественото обсъждане бяха повече, а не само обичайно присъстващите общински съветници и представители на администрацията. Красин Каракоцев отново напомни за ненаправения тротоар на ул. „Иван Хаджидимитров” пред СУ „Вела Благоева”, за който е внесъл днес предложение, както и за благоустрояването на около 100 квадрата пред блок на ул. „Константин Паница” 9.

Друг великотърновец искаше отговор колко броя миене на улиците са предвидени за пролетно-летния сезон и пожела да са редовни. Бе повдигнат въпроса и за падащите камъни на пътя от Трапезица, за което стана ясно, че този път е републикански и грижа за обрушване и обезопасяване на ската има държавата.

„Бюджетът и Инвестиционната програма са съставени след срещи и консултации с всички кметове от общината и политическите групи в местния парламент. Голяма част от предложенията им са включени”, подчерта в началото зам.-кметът Снежана Данева – Иванова.

Тя информира и за някои новости, които рефлектират при съставянето и философията на бюджета. „В момента се извършва ново категоризиране на районите, кметствата и населените места от МРРБ и очакваме към 13 май тя да влезе в сила. Смисълът е, че в зависимост от категорията на населеното място се определя данъчната основа за оценката на имота.

Промени има в правилата и условията на финансиране на държавния обществен превоз, ще бъде увеличена субсидията на превозвачите за ученици до 14 г. По различни програми ще бъдат възстановявани разходите на детски градини и ясли, музеи, библиотеки, галерии и др. институции за електроенергия през настоящата година до размера на битовите потребители. Отпада компенсацията за таксиметров превоз, който държавата ни възстановяваше. В нашата община данъкът беше 500 лв. и няколко години превозвачите бяха облагани с 300 лв. данък, а държавата доплащаше 200 лв., за тази година тази възможност отпада и данъкът остава такъв, какъвто го е гласувал Общинския съвет.

Общината ще поеме и 4 млн. краткосрочен кредит за финансиране на собственото участие по европейски проекти”, коментира зам.-кметът.

 55 288 017 лв. е Инвестиционната програма, пари има за половината от проектите

Тя съдържа редица предложения за ремонт и подобряване на инфраструктурата – някои нови, други добре познати. За изпълнението им обаче в хазната са налични само 22 124 485 лв. Отново са включени ремонтите на подпорните стени на Стара болница и по пътя за Университета, където проблемът е, че те каменни зидове и не могат да се намерят майстори, изграждане на подпорна стена на ул. „Симеон Велики” 4 и възстановяване и укрепване на подпорната стена на ул. „Беляковско шосе” 8.

Ще се прави ремонт на ул. „Мармарлийска” за 2, 741 млн. лева, реконструкция на ул. „Панайот Волов” за 347 000 лв. Средства са отделени за укрепване на свлачището на ул. „Опълченска” в района на Радиозавода. За 200 000 лв. правят спортен балон към игрището на Спортното училище „Георги Живков”. 143 000 лв. ще струва изграждането на скейтбордна площадка и баскетболно игрище в с. Шемшево. Най-сетне са предвидени и 310 000 лв. за основен ремонт на покрива на РБ „П. Р. Славейков”. Основен ремонт за половин милион лева ще се прави и на покрива на сградата на Сержантското училище. Сред големите обекти с обществен отзвук са ремонта на читалище „Надежда“ и каменният мост над р. Белица в Дебелец.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button