Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Поклоннически път до Рилския манастир

За пета година поклонници ще минат по маршрута „Светият Път“- пренасяне мощите на Св. Иван Рилски Чудотворец от Търново до Рилския манастир

За пета година ще се състои поклонническият пешеходен поход „Светият Път“- пренасяне мощите на Св. Иван Рилски Чудотворец от Търново до Рилския манастир, съобщи за БТА Паскал Пиперков, ръководител на групата от поклонници.

Подготовката започва тази вечер с молитва и всенощно бдение в катедралния храм „Рождество на Богородично“ във Велико Търново. На 1 юли след архиерейската света литургия, която ще бъде отслужена от Великотърновския митрополит Григорий, поклонниците ще поемат по маршрута към Рилската света обител.

През тази година се честват 554 години от пренасянето на светите мощи. За първи път поклонниците ще четат акатист (възхвала и молитва) към Св. Иван Рилски в църква номер 8 на хълма „Трапезица“, където са се съхранявали мощите на светеца. Според историците цар Асен I пренесъл тържествено мощите на Св. Йоан Рилски от Средец (София) в Търново през 1195 година и ги е поставил в църквата на Трапезица, издигната в чест на светеца, преди да бъдат върнати в Рилския манастир, припомни Паскал Пиперков.

Това е най-дългият поклоннически маршрут в България, с дължина от 700 километра. Тридесет души ще тръгнат по обед на 1 юли от катедралния храм във Велико Търново, поетапно ще се присъединяват и други миряни от различни градове. Преходът е обособен в пет етапа от по 100-130 километра. Минава се през 70 населени места от 19 общини. От Велико Търново маршрутът продължава към Никопол, защото за там има сведения, че е минало шествието с мощите. Следват Плевен, Луковит, Враца, София, Дупница, Рила. Предвидено е поклонниците да пристигнат в Рилския манастир на 11 август.

Преминавайки по маршрута те ще носят два православни кръста и хоругва с образа на светеца, които са дарени от участниците в предходните години. Организатори са Великотърновската света митрополия, Фондация „Дякония и мисия“ и клубът по пешеходен туризъм към Туристическо дружество“ Трапезица-1902“. Маршрутът е утвърден от Великотърновския епархийски съвет.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button