Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Велико Търново остава без Автогара „Запад“, затварят я, защото е нерентабилна

 От 1 май т. г. Автогара „Запад“ във Велико Търново престава да функционира, преустановява се продажбата на билети, даване на информация, а автобуси няма да могат да влизат в имота

За решението управителката на „Пътнически превози“ Ивелина Гайдарова е уведомила кмета Даниел Панов в разговор още през февруари. На 1 април е изпратила и официално писмо.

Изпратени са уведомления и до всички превозвачи, използващи автогарови услуги.

Сградата на автогарата, със статут на временна постройка, е направена от  Общината по време на строителството на Южния пътен възел, когато е спряна от експлоатация Автогара „Юг“, за да има къде да се обслужват пътниците. След това със заповед е предоставена на „Пътнически превози“ АД за ползване. Тя обаче се намира върху частен терен заедно със секторите от близо 4 дка. „От тогава до днес всички разходи по поддържането и ремонтите на сградата, почистване на терена, заплати на персонал, са изключително за наша сметка, без да сме получавали каквито и да е субсидии от Общината или държавата. И понеже стана изключително трудно, от 1 май фирмата преустановява тази дейност. Предложили сме, ако Общината е социално ангажирана, да посредничи други частни фирми да я вземат от нас под наем автогарата и да я развиват“, коментира за в. „Борба“ Ивелина Гайдарова.

КАТО ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА ТОВА РЕШЕНИЕ ТЯ ПОСОЧВА НЕРЕНТАБИЛНОСТТА.

„ИЗДРЪЖКАТА НА АВТОГАРАТА НА ПРАКТИКА Е ОТ КОМИСИОННАТА ОТ ПРОДАЖБАТА НА БИЛЕТИ И ЗАПЛАЩАНЕ НА СЕКТОРНО ПРАВО ОТ 1 ЛВ. НА ЧАС ПРЕСТОЙ.

Въпреки символичната цена част от превозвачите бягат и спират едва ли не където им видят очите, за да не плащат.

Освен това спират в града на различни места и хората предпочитат да се качат там, където им е удобно – те имат разписание, одобрено от Общината с посочени спирки – болница, пазар и т.н. На хората им е по-удобно да се качват там. Отделно, пътници лично са ми се оплаквали, че в автобуса им се карат, когато купуват билети от касата. Комисионните и те не са много, заради съкращение на редица междуселищни линии, особено по време на ковида, които така и не се възстановиха. От тогава нещата дръпнаха много назад. Все пак през годините сме правили ремонти – изградихме тоалетна, асфалтирахме част от секторите.

След като през 2017 г. спуснаха изискване, че всяка автогара трябва да има категоризация, тогава направихме стая за майката, медицински пункт за първа помощ, осигурихме интернет. „Пътнически превози“ се издържа от превоз на работници и екскурзии. Осъзнавам, че автората има нужда от модернизация, но аз отказвам да влагам повече средства от други дейности за автогарата“, категорична е Ивелина Гайдарова.

Към днешна дата Автогара „Запад“ обслужва всички направления, без София – Варна.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button