Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияПрепоръчани

Търсят доброволци за броене на диви пчели

Без медоносните насекоми добивите ще намалеят значително

КАМПАНИЯ ПРОУЧВА ВИДОВОТО РАЗНООБРАЗИЕ И СЪСТОЯНИЕТО НА ПОПУЛАЦИИТЕ ОТ ДИВИ ПЧЕЛИ В СТРАНАТА. На организирано събитие във Велико Търново агрономът, специалист по тропично и субтропично земеделие и експерт по интегрирана биологична защита Роман Рачков обясни повече подробности по инициативата. Проектът носи името BioBlitz и дава възможност на всеки желаещ да се включи, за да подкрепи изследването, без значение дали е експерт в тази област.

Доброволците следва да изтеглят мобилното приложение от сайта https://www.inaturalist.org и през него да се включат към акцията за преброяване на медоносните насекоми. Събитието е отворено за всеки желаещ и ще продължи до 30.09.2023 г.

Според напътствията на организаторите участниците в акцията следва, когато излизат сред природата, да снимат пчелите, които срещат, и след това да прикачат снимката в апликацията.

„Вашите усилия ще допринесат за набирането на актуални данни относно видовете диви пчели, които се срещат в България“, твърдят инициаторите.

В миналогодишното проучване е установено наличието на 54 вида диви пчели у нас. През настоящата кампания целта е да бъде документирано наличието на поне 500 вида.

Учените са категорични, че около 80% от растителните видове се опрашват от пчелите и без медоносните насекоми добивът на селскостопански култури ще намалее значително.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button