Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани
Популярно

Търновецът проф. д-р Пламен Кинов сътвори ортопедично чудо и спаси крака на мъж с рак на хрущялната тъкан

Нашенецът извърши свръхсложна операция след консултация с двама водещи медици в Европа

ИЗВЕСТНИЯТ ТЪРНОВСКИ ОРТОПЕД ПРОФ. Д-Р ПЛАМЕН КИНОВ ДОБАВИ ПОРЕДЕН ЗНАЧИМ УСПЕХ КЪМ ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ СИ ПОСТИЖЕНИЯ.

Той успя да спаси крака на 67-годишен мъж, който се борел с тежката диагноза рак на хрущялната тъкан. Пациентът се обърнал за помощ към нашенеца след няколко неуспешни операции на дясната подбедрица. Проф. д-р Кинов веднага обмислил медицинска стратегия за решаване на казуса, но заради сложността на случая от фирмата за изработване на импланти отказали да изработят необходимата протеза. Боляринът заложил на план „Б“ след консултация със свои колеги от Западна Европа. Преди броени дни извършил свръхсложна операция, която е успешна и на 18 януари предстои пациентът да бъде изписан.

„Това е един от най-сложните случаи, които съм срещал в практиката си. Човекът постъпи при нас с изключително сериозна инфекция, която не са поддава на излекуване с медикаментите, които обикновено използваме“, обяснява проф. д-р Пламен Кинов, който е началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Първоначално медикът обмислял да направи резекция на дефектите до здрава тъкан, излекуване на инфекцията и поставяне на сегментен имплант.

Протезата обаче е отказана от фирмата производител и известният ортопед отново се върнал в изходна позиция.

Проф. д-р Кинов се обръща за консултация към проф. Стефано Бини от Калифорнийския университет и проф. Андреас Лайтнер от Университетската болница в Грац, Австрия. Двамата му колеги са едни от водещите специалисти в областта на ортопедията в САЩ и Европа. Заедно тримата намират решението на казуса – реконструкция със сегментен транспорт. Това е свръхсложна операция, в която собствената кост замества дефекта при продължително лечение в рамките на 6 месеца и при постоянно теглене от рамкова външна конструкция, наречена външен фиксатор.

Интервенцията е направена на 9 януари и преминава успешно. В момента пациентът се възстановява в Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и ще бъде изписан на 18 януари.

Очаква се около 6 месеца да отнеме пълното му възстановяване, тъй като дефектът в крака е 16 см. С помощта на външния фиксатор може да се компенсира около 1 мм на ден.

„Възстановяването е много бавно, но предимството е, че зараства със собствена кост, което е най-хубавото. Моята прогноза е, че ще се възстанови напълно и ще има един нормален живот“, заяви проф. д-р Кинов.

Въпреки огромния наплив от пациенти и сложни казуси нашенецът продължава да преглежда в родния си град Велико Търново. В определени дни всеки месец той посреща нуждаещи се от компетентната му помощ в кабинет в бившата градска поликлиника.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button