Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

С 424 гласа индустриалецът Николай Рашков би в Г. Оряховица, инфарктни балотажи в цялата област

Равносметката за региона: БСП с 4 кмета, ГЕРБ с 3, БЗНС, „Пряка демокрация“ и „България на регионите“ с по 1

Коренно се промени политическата карта на област Велико Търново след приключване на местните избори. В неделя бяха избрани и кметовете на общините, в които се проведе балотаж.

Този вот бе белязани от знака на безразличието в много от общините. За това говори най-вече невижданата ниска избирателна активност, особено в по-големите градове. Голям е процентът и на гласувалите с  „не подкрепям никого“.

Социалистите успяха да спечелят още на първи тур в Полски Тръмбеш, където Георги Чакъров ще встъпи в поредния си мандат. Той получи доверието на 4293 избиратели, а втори след него остана Стефан Спасов от ПП/ДБ с 683 гласа. Същото важи и за инж. Пламен Чернев в Сухиндол, където БСП спечели и пълно мнозинство в местния парламент. За Чернев гласа си дадоха 785 души срещу едва 167 на Димитър Гърбов от ГЕРБ. От раз социалистите спечелиха и в Златарица, където Петър Ганев поема поста от брат си Михаил Ганев, който нямаше право да се яви на избори. Въпреки това Петър Ганев беше безапелационен и получи доверието на 1182 души срещу 585 на втория Пенчо Чанев от ВМРО.  Очаквано БСП спечелиха и в Павликени, където инж. Емануил Манолов този път мина през тежък балотаж, но въпреки това успя да се пребори за четвърти мандат. За него гласа си дадоха 4217 души, а опонентът му Цанко Цонев взе 3760.

Този път ГЕРБ ще имат само трима кметове на общини от областта. Още на първи тур победа постигна Генчо Генчев, който през 2015г. беше избран първо от БСП, а след това беше подкрепен от няколко политически сили. Той спечели близо 7000 гласа, а втори се нареди Стефан Проданов от местна коалиция с участието на ПП/ДБ, СДС и ВМРО с 3125 гласа. В  Елена Дилян Млъзев нямаше никакви проблеми със спечелването на балотажа срещу Петър Димитров, тъй като преди седмица не му достигнаха едва два гласа, за да бие от раз. Този път той получи 2372 гласа срещу 1500.  Разбира се най-значинамата победа на ГЕРБ е тази в областния град Велико Търново, където Даниел Панов успя да надделее  пред опонента си от ПП/ДБ Йордан Терзийски.  За Панов гласуваха 11 065 души, докато за Терзийски гласа си дадоха 8798. Интересното е, че избраният кмет получи с около 400 гласа по-малко на втория тур спрямо първия, което рядко се случва на балотаж, докато Терзийски увеличи подкрепата си с над 3000 гласа. Те обаче бяха недостатъчни, за да се преодолее голямата разлика.

ГЕРБ обаче загуби доскорошни свои бастиони след неделния балотаж. След 3 поредни мандата инж. Добромир Добрев вече няма да е кмет на община Горна Оряховица. Там печели Николай Рашков от „Пряка демокрация“. След окончателното преброяване на бюлетините той получава доверието на 7092 души, докато за Добрев вота си дадоха 6668.

Подкрепеният от ГЕРБ кандидат за кмет на община Лясковец Антонио Кръстев също загуби балотажа. Той беше издигнат, след като дългогодишният кмет д-р Ивелина Гецова се оттегли. Самата тя го посочи като свой наследник, но кмет следващите 4 години ще бъде Васил Христов от ЗС „Александър Стамболийски“, който спечели 2589 гласа срещу 2464 срешу Кръстев.

В Стражица безапелационно още на първи тур спечели досегашният кмет Йордан Цонев от МК „България на регионите“, който получи 4274 гласа срещу само 292 на неговия опонент Анатолий Маринов от Възраждане.

ИНДУСТРИАЛЕЦЪТ НИКОЛАЙ РАШКОВ СПЕЧЕЛИ ГОРНА ОРЯХОВИЦА С 424 ГЛАСА РАЗЛИКА

 

Николай Рашков от „Пряка демокрация“ е новият кмет на Горна Оряховица. Оказа се, че 424 гласа е разликата между опонентите на балотажа за кметското място в Горна Оряховица.

Индустриалецът спечели изборите с 49,99 % преднина пред досегашният градоначалник Добромир Добрев от ГЕРБ, който бе кандидат за четвърти управленски мандат. За Добрев са гласували 47 % от жителите на общината и той получи 6668 гласа. Рашков е подкрепен от 7092 човека. Това сочат данните на Общинската избирателна комисия при 100 % обработени протоколи.

427 жители на Горна Оряховица и населените места за заявили, че не подкрепят никого. Избирателната активност там е 27,16 %.

Бизнесменът представи визията си за развитието на Горна Оряховица, която през последните месеци активно обсъжда на срещи с граждани.

На старта на предизборната кампания Николай Рашков представи публично своите приоритети.

„Ще прекратя скандални договори, които ограбват общината. Сред тях е сметосъбирането, както и охранителна дейност. Общината плаща 300 000 лева годишно за охрана, а парковете са порутени. Заради това предлагам въвеждане на американски модел и парковете да бъдат затваряни нощем. Ще въведа стриктни финансови политики, както и преструктуриране на всички общински фирми. Ще развием печеливши проекти за трансгранично сътрудничество. Належащо е да се реши въпроса с бездомните кучета и най-накрая да бъде изграден приют за временното им настаняване. Предстои решаване на дългогодишни проблеми по кварталите, а малките населени места са забравени като до някои няма дори обществен транспорт. Сред наболелите проблеми на Горна Оряховица е и ВиК-инфраструктурата“, изброи Николай Рашков.

 

Кметът на Павликени спечели нов мандат

 

С 51.93% досегашният кмет на Павликени инж. Емануил Манолов спечели четвърти мандат. Опонентът му Цанко Цонев е взел 46,31 %. Това сочат резултатите при 100% обработени протоколи от СИК на балотажа.

За кандидатът на „БСП за България“ са гласували 4217, срещу 3760 за Цонев, издигнат от местна коалиция „Заедно за силна община“, в която е и ПП-ДБ.

С „Не подкрепям никого“ са гласували едва 1.76% от отишлите до урните в общината

 

Васил Христов е новият кмет на Лясковец

 

Васил Христов спечели балотажа и ще е новият кмет на община Лясковец. Кандидатът на ЗС „Александър Стамболийски” печели с 50,16 %  пред независимия, подкрепен от ГЕРБ, Антонио Кръстев, който е събрал 47.74% от гласовете. При 100 % обработени протоколи става ясно, че за Христов са гласували 2 589 избиратели, а за опонента му 2 464 души. Разликата е едва 125 гласа.

В Козаревец Красимира Колева от ГЕРБ запазва мястото си, а в Драгижево още един мандат си осигури Мариян Попов от ЗС „Александър Стамболийски”.

Антон Кръстев от ПП-ДБ ще управлява Леденик и през следващите 4 години

 

Антон Кръстев от ПП-ДБ ще управлява Леденик през идните 4 години. Кръстев спечели на балотаж с 53,40 % пред Николай Христов от ГЕРБ, който събра 45,96 % от гласовете.

Кандидатът на „Продължаваме промяната-Демократична България“ е подкрепен от 251 избиратели, а опонентът му е получил доверието на 216 души.

С „Не подкрепям никого“ са гласували трима избиратели или 0.64% от имащите право на вот.

ЦОНЬО ПИЛЕВ ОТ ГЕРБ Е ИЗБРАН ЗА КМЕТ НА КИЛИФАРЕВО

Цоньо Пилев от ГЕРБ е избран за кмет на град Килифарево. Той е спечелил надпреварата на втория тур с 403 гласа или 57.90%. За Виктория Николова от БСП са гласували 285 избиратели или 40.95% от имащите право на глас.

Бюлетина „Не подкрепям никого“ са пуснали в урните 8 жители на Килифарево или 1.15% от избирателите.

Валентин Къндев от ГЕРБ се пребори за кметския пост на Самоводене

Валентин Къндев от ГЕРБ на балотажа се пребори за кметския пост на великотърновското село Самоводене. Бившият шеф на Районното полицейско управление във Велико Търново спечели битката с 54.37% или 336 гласа. Кандидатът на ПП „Възраждане“ Борислав Москов събра 272 от вота или 44,01 %.

Данните от 100 % обработените протоколи сочат, че десет избиратели са гласували с „Не подкрепям никого“, което е 1,62 %.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button