Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниОбразование

Проведоха тържествено събрание по случай студентския празник

Марияна Булева-Петрова е новият почетен професор на университета

Проф. Марияна Булева-Петрова е тазгодишният носител на отличието „Професор хонорис кауза“ на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Тя получи сребърен медал за нейния дългогодишен принос в учебната и научната дейност, както и за утвърждаване на ВТУ през годините.

Отличието й беше връчено по време на тържественото събрание във връзка със студентския празник.

„Когато преди време застанах пред студентите от първия випуск бъдещи музикални педагози, почувствах и повярвах, че в духовното пространство, наречено Великотърновски университет, науката на хармонията трябва да съгради още един свой дом. 30 години по-късно, в един друг век и хилядолетие, ВТУ реши да удостои със званието „Професор хонорис кауза“ един неуморим търсач на хармония“, каза в словото си проф. Марияна Булева-Петрова.

11 отличници, по един от всички 9 факултета и двата филиала на учебното заведение, получиха награда в размер на 1000 лв. С поздрав към присъстващите се обърнаха председателят на Студентския съвет Спартак Михайлов и заместник-ректорът проф. Христо Бонджолов.

„Това е един от най-хубавите празници, до живот оставаме студенти. Колкото и тревожни сигнали да подават с отделните класации, че нещата не вървят, все още остава надеждата, че нашето образование е консервативна институция, и ние ще държим на това независимо какви ще бъдат оценките и критериите. Защото за нас това е храм на знанието. Ние не сме провинциален университет, ние не раздаваме и не продаваме дипломи. Нашите дипломи са атестат за бъдеще“, каза в словото си проф. Бонджолов.

След него приветствие поднесе украинката Диана Стойчева от Бердианск, която благодари за възможността да учи във Велико Търново от името на чуждестранните студенти.

„Още от осми клас мечтаех да дойда тук и да се уча. Аз съм много благодарна на Велико Търново и университета, че ме приеха много топло и семейно. Желая на моите колеги да правят това, което им харесва“, обърна се към всички Диана Стойчева.

По време на тържеството беше връчена и стипендията на ректора, учредена на името на чл.-кор. проф. Александър Бурмов по случай 100 години от неговото рождение. Неин носител тази година е първокурсникът по археология Радослав Борисов. Той и ректорът проф. Димитър Димитров не присъстваха на празненството, затова отличието ще бъде предадено по-късно.

Последва връчването на стипендия на името на проф. Георги Димов, ректор на ВТУ в периода 1968-1970 г. Неин носител е третокурсничката Преслава Куртева от специалност „Българска филология“.

От името на гражданско сдружение „Ние можем всичко“ проф. Христо Бонджолов връчи две стипендии по 500 лв. на докторанта Кристина Иванова и на четвъртокурсника от специалност „Социални дейности“ Александър Дуков.

Стипендия в размер на 12 000 лв. беше връчена от Лайънс клуб „Велико Търново Янтар“. Тя беше обявена от президента на клуба Розалина Панова, а тазгодишният носител е Ванеса Йорданова, която е студент по педагогика на изобразителното изкуство. Парите са осигурени с лични средства на членовете на клуба и от дарения в различни инициативи. Те ще се изплащат всеки месец по 300 лв. в продължение на 8 семестъра.

Тържественото събрание приключи с празничен благослов и музикална програма на студенти от Великотърновския университет.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button