Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини
Популярно

Проблемът с комарите е сериозен

Заради обилните валежи и високите нива на водите общините сами не могат да се справят с увеличената популация на комарите, каза кметът на Свищов д-р Генчо Генчев

Заради непрекъснатите обилни валежи и високите нива на водите общините не могат да се справят с увеличената популация на комарите. Необходима е спешна държавна помощ, за да се реши проблемът, каза за БТА Генчо Генчев, кмет на община Свищов.

Той посочи, че ситуацията в крайдунавските общини, каквато е Свищов, става все по-напрегната. Хората изпращат жалби и настояват за спешна дезинфекция на бреговете, опасявайки се от зарази. Генчев подчерта, че общината изпълнява всички предписания на Регионалната здравна инспекция, косят се зелените площи в урбанизираните и селищни територии, предприема се пръскане против комари, но заради високите води на Дунав и прилежащите притоци, блата и водоеми, както и постоянната влага, проблемът с комарите не може да бъде решен, ако не се приложи ударна ларвицидна дезинфекция, за която общините нямат средства. Според него решение е директно договаряне между държавата и специализираните фирми за дезинфекция.

Дезинфекционната обработка на биотопите (местата, където се развиват ларвите на комарите) извън населените места се извършва от фирма, след процедура по Закона за обществените поръчки, коментира за БТА д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново.

Тя уточни, че всяка година  Министерството на здравеопазването отделя целеви средства за обработката на биотопите. Организациите, които могат да се включат в борбата срещу тези насекоми, се определят чрез обществена поръчка. През тази година за  Великотърновска област са подали оферти седем фирми, процедурата е към финала, и ако няма обжалвания, до дни критичните места край речните зони ще започнат да се обработват, посочи д-р Недева.

В България ухапването от комар причинява дискомфорт, но не е причина за заболяване, като ухапване от подобно насекомо в тропическите зони, коментираха специалистите от РЗИ.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button