Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Преди 135 години в Одринска Тракия се ражда Търновският митрополит Софроний

Погребан е в притвора на Катедралния храм „Рождество Богородично“

135 години от рождението на Великотърновския митрополит Софроний се навършиха на 20 март. Той проплаква в село Еникьой, което се намира в Одринска Тракия, а неговите родители му дават светското име Стойко Недялков Чавдаров, припомниха в подробна информация от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“.

Образование получава в родното си село и Дедеагач, а прогимназиално в българската гимназия „Д-р Петър Берон” – Одрин. През 1905 г. е приет за ученик в Цариградската духовна семинария и завършва курса през 1911 г.

На 18 септември 1911 г. в българския храм „Св. Стефан” в Цариград е постриган в монашество с името Софроний и е ръкоположен в йеродяконски чин от Велешкия митрополит Мелетий.

От края на месец септември 1911 г. до 1912 г. йеродякон Софроний служи като дякон на екзарх Йосиф и писар при Българската екзархия. От есента на 1912 г. е студент в Киевската духовна академия, където следва до 1915 г. След това е секретар на Велешката митрополия, екзархийски дякон и проповедник в Цариград, като заедно с това е и учител в българската гимназия в Пера в Цариград. На 24 април 1921 г. в храм „Св. Стефан” е ръкоположен за йеромонах от Велешкия митрополит Мелетий.

През 1922 г. йеромонах Софроний завършва Черновицкия богословски факултет в Австрия, а от 1 септември 1922 г. до месец юни 1924 г. е на богословска специализация в института по каноническо право при Държавния университет в Страсбург. След завръщането си в България той е протосингел на Софийската митрополия.

На 22 септември 1935 г. Софроний е избран, а на 6 октомври същата година е и канонически утвърден за Великотърновски митрополит. От месец май 1941 г. до 1945 г. митрополит Софроний е управляващ Скопско-Велешка епархия. Като епархийски архиерей, той е инициатор за организирането и създаването на множество старопиталища, сиропиталища и безплатни кухни за нуждаещите се в своята епархия.

Почива на 1 май 1961 г. във Велико Търново и е погребан в притвора на великотърновския Катедрален храм „Рождество Богородично”.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button