Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Паметна плоча на доц. д-р Илия Стойков слагат в Алеята на бележитите търновци

Паметна плоча на доц. д-р Илия Стойков, който е основател на специалността „Психология“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, поставят в Алеята на бележитите търновци в местността Боруна.

Предложението е на сдружението, носещо името на видния преподавател. Вече има и положително становище от Община Велико Търново, в което се посочва, че администрацията приветства поставянето на паметната плоча предвид заслугите на доц. Стойков.

Разходите за поставяне на паметния знак ще са за сметка на сдружението, а реалното утвърждаване ще стане на сесия на местния парламент, където се очаква да няма проблеми с вземането на решението.

Доц. д-р Илия Стойков е роден на 11 януари 1948 г. в ловешкото село Ломец. Завършва ВМЕИ в София със специалност „Машинен инженер“. Специализира в Научно-изследователския институт по психология в Москва и през 1986 г. придобива научна степен „доктор по психология“. Започва работа във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през далечната 1977 г. като асистент по обща психология в Педагогическия факултет.

Именно доц. Стойков е основател на специалност “Психология” във ВТУ през 1993 г., след което става пръв ръководител на катедра “Психология”. Той има съществен принос за разработването на съвременната документация като учебни планове и програми за всички образователни степени на специалността. Освен това доц. Стойков има специализация в Полтавския педагогически институт и в Института по психология на университета Саарбрюкен в Германия. Областите на научноизследователския му и творчески интерес са психология на личността, психоанализа, педагогическа и възрастова психология. Автор е на няколко научни труда.

Умира на 6 септември 2015 г., а към днешна дата има и студентски клуб, който носи неговото име. Има именувана и аудитория на името на бележития преподавател.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button