Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ВяраНовиниОбщество
Популярно

Плащаницата на Света Петка Търновска пристига от румънския град Яш във Велико Търново на 8 септември

Плащаницата на св. Петка Търновска пристига от румънския град Яш във Велико Търново на 8 септември, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Плащаницата ще бъде изложена за поклонение този петък – 8 септември. Инициативата е на кмета Даниел Панов и на великотърновския митрополит Григорий. Поклонението пред одеждата реликва на св. Петка Българска, наричана още Търновска, ще започне в 10:00 ч. в Катедралния храм на старата столица „Рождество на Пресвета Богородица“ На 8 септември катедралната църква отбелязва своя храмов празник.

Пристигането на плащаницата на Света Петка във Велико Търново става възможно с благословията на румънския патриарх Даниил и на румънския митрополит Теофан, със съдействието на русенския митрополит Наум и представителя на Българската православна църква в Румъния Кирил Синев, както и в сътрудничество с Ивайло Маринов от посолството на България в Букурещ.

Пренасянето на одеждата от град Яш до Велико Търново и излагането й за поклонение е жест към жителите и гостите на старопрестолния град. Инициативата е пример за доброто взаимодействие между местната власт, бизнеса и църквата, се посочва в съобщението.

Преподобна Параскева Епиватска, известна още като Света Петка Българска или Търновска, е живяла през 10-11 век след Христа. Цар Иван Асен II пренася мощите й в столицата Търновград, където се съхраняват близо два века. През 1641 г. тленните останки на Света Петка са положени в митрополитската катедрала в Яш, Северна Румъния.

Българите почитат Света Петка като покровителка на жената, дома и семейството. В народните вярвания Света Петка е покровителка на плодородието.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button