Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовиниПрепоръчани
Популярно

Първият носител на стипендия „Д-р Иван Толеков“ започна стаж в търновската хирургия

Йордан Стоичков следва медицина в София, а семестриалните такси се покриват от семейството на покойния именит лекар

ПЪРВИЯТ НОСИТЕЛ НА СТИПЕНДИЯТА „Д-Р ИВАН ТОЛЕКОВ“ – ЙОРДАН СТОИЧКОВ, ИЗБРА ДА ПРЕКАРА ЛЯТОТО СИ НА СТАЖ В ОТДЕЛЕНИЕТО, в което бележитият медик спасява хиляди животи в продължение на три десетилетия. Младежът вече успешно завърши първи курс в Медицинския университет в София, а цялото му следване се поема финансово от семейството на д-р Иван Толеков.

Йордан е родом от Лясковец. Той е възпитаник на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново, която завършва с пълно отличие. Именно високият успех и упоритият му труд стават повод бъдещият лекар да завоюва стипендията, учредена в памет на известния хирург.

„Аз съм изключително благодарен и признателен, огромна чест е за мен да бъда първи стипендиант на фондация „Д-р Иван Толеков“. Той е един от най-бележитите и уважавани лекари в област Велико Търново. Това беше една от причините да избера да стажувам в хирургичното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, на което той е посветил кариерата си. Приемам стажа и като огромна отговорност“, разказва студентът.

Стоичков стажува в операционната и помага в грижите за пациентите под ръководството на началника на отделението д-р Николен Стойнов.

Заедно с него опит в хирургията трупат и други двама бъдещи лекари – Ивайло Панов и Йоана Милева.

„Аз няма как да не бъда горд с този факт, че тези млади колеги проявяват интерес към хирургията и всяко лято се връщат на стаж при нас. Ние от своя страна им даваме възможност да се докоснат до реалната медицина. За разлика от университетските болници, които са претрупани с кадри, тук стажант-лекарите имат възможност под моето ръководство да преглеждат болните, да шият рани, да участват в операциите. Така те успяват да разберат дали това е тяхната специалност за в бъдеще“, споделя д-р Николен Стойнов.

В отделението от няколко месеца специализира и д-р Владимир Ванев от Дряново. Вратите на структурата са отворени за още млади кадри, които желаят да се учат и да осъществят приемственост между поколенията медици, уверяват от клиниката.

Междувременно всяка година семейството и близките на д-р Толеков ще предоставят средства, с които да покрият пълните годишни такси за целия период на обучение в специалност „Медицина“ на ученика с най-висок общ успех в дипломата за средно образование от ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново, приет да учи в някой от българските медицински университети.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button