Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини

Пълно е с млади и на средна възраст хора, изключителен е интересът към Кариерния форум във Велико Търново

Младите хора в страната, които нито учат, нито работят, са близо 145 000

При изключителен интерес днес във Велико Търново се провежда Кариерният форум „Да работиш (е) яко!“, организиран от Агенцията по заетостта.

За откриването му дойдоха изпълнителният директор на Агенцията Смилен Вълов и министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Освен от тях, присъстващите бяха приветствани и от зам.-областния управител Валентин Михайлов.

„Активно ви призовавам днес да се възползвате от възможността, която ние като министерство и Агенцията по заетостта сме създали. Решаваща роля за преодоляването на недостига от кадри е именно включването на пазара на труда на повече млади хора и на икономически неактивните лица. По данни на НСИ само за миналата година броят на неактивните лица в трудоспособна възраст, които желаят да работят, е 153 400 души. По тази причина за 2024 г. ние ще работим активно за създаването на повече възможности за хората, които нито учат, нито работят и за трудова интеграция на неравнопоставените групи на пазара на труда.“, каза в словото си при откриването на Кариерния форум министър Шалапатова.

Този във Велико Търново е един от четирите големи подобни събития, които Агенцията по заетостта организира в страната през октомври.

Неговата цел е да срещне лице в лице работодатели и търсещи работа – безработни или такива, които искат да постигнат по-добра професионална реализация, да реализират своя потенциал. „Досега от тази кампания „Да работиш (е) яко!“ са проведени 84 събития в страната и определено има ефект. Това е един от начините да помогнем на бизнеса да намери своите работници. Велико Търново наистина е град с малка безработица, но градовете около него не са. Работодателите вече предлагат достатъчно пакети за мобилност, от своя страна Агенцията по заетостта има активна схема за квалификация на безработни и търсещи работа за дигитални компетенции, схема за младежи до 29 години за субсидирана заетост, която, надявам се, че до един месец ще бъде одобрена и ще стартира. И всичко това е безплатно. Така че, в момента, давайки преференции за работодателите, се опитваме да привлечем хората, които са неактивни, т. е. не са регистрирани в бюрата по труда. През последната година са активирани над 40 000 души – това са хора, които нито са учили, нито са работили. От тях половината, или над 20 000, са започнали работа с наше посредничество. Разбира се, някои може и сами да си намерили работа, въпросът е, че ние трябва да заложим на този резерв на пазара на труда. По данни на статистиката над 120 хиляди са само младежите, които не са активни. С тях трябва да работим, за да задоволим работодателите с кадри. Призовавам и учителите да канят специалисти от бюрата по труда в извънкласните форми, които да разкажат и да мотивират учениците за по-нататъшно кариерно развитие“, заяви изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Смилен Вълов.

Мотивацията на всеки, дошъл на форума, е различна.

52-годишна женица с основно образование си търси работа без да има особени претенции. От няколко месеца е на социални помощи от 150 лв., които не й стигат за нищо.

Драгомира Ангелова е на 36 години е от Елена. „Работила съм какво ли не, но нищо по специалността ми – икономика. Всъщност, само 9 месеца и то по програма. При мен проблемът е, че съм с три деца, като най-малкото е на 3 години. Като чуят работодателите, че имам малко дете, дават на задна. Бих работила и във Велико Търново, ако работното време да ми позволява да си гледам децата. Пътуването не ме плаши, стига стартовата ми заплатата да е поне 1200 лв., защото ще имам разходи и за гориво“ споделя жената.

Бързо-бързо от залите обаче си тръгнаха две жени, които си говореха, че няма работа за тях, защото фирмите предлагали все работа на смени, а те са с малки деца. Би ги устройвало само работно време от 8 до 17 часа.

Най-много бяха младите хора и то ученици.

Едни, защото им е интересно да видят какво се предлага на пазара на труда, други просто да попият атмосферата, трети – да се сблъскат с реалността и да разберат какво е това интервю с истински работодател.

На място, в кариерните работилници заинтересованите се учиха как напишат мотивационно писмо и автобиография, които да ги представят във възможно най-добра светлина, как да се държат на интервю за работа, получаваха и други подобни практични съвети. В залите на хотела, където се провежда форума, бяха разположени щандове на 27 различни фирми от региона, които си търсят служители. Техни представители отговаряха на въпросите и от своя страна се опитваха да привлекат хората да изберат тяхната фирма.

Сред тях бяха фирмата за видеонаблюдение „Уипривент“, чийто състав вече наброява 160 служители, но търсят още 40, защото амбицията им е до края на годината да станат 200.

И „Пътни строежи – ВТ“ присъстват на форума и си търсят хора за доста позиции – шофьори на тежкотоварни камиони, машинисти на пътностроителни машини, геодезисти, общи работници и такива по асфалтополагане, заради по-усилената работа през есента. Присъстват и обичайно търсещите работници големи фирми като „Болярка – ВТ“ АД, „Терем – Ивайло“, Престиж“, „Олива“ АД, „Румяна Хинкова“ и др.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button