Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини
Популярно

Организации от всички сектори на селското стопанство учредяват утре Българска аграрна камара

Българска аграрна камара ще учредят организации от всички сектори на селското стопанство. Учредителното събрание на камарата ще се проводе утре в Арбанаси.

Целта е всички браншови организации, свързани със селското стопанство да се обединят и да защитят всички политики в аграрно-хранителната верига – от производството до реализацията на първичната селскостопанска продукция, каза за БТА Симеон Караколев – един от  инициаторите за учредяването и съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

По думите му Българската аграрната камара ще представлява България в семейството на “Копа – Коджека” – най-влиятелната Европейска организация на фермерите и техните кооперативи в ЕС.

Очаква се на този етап в нея да членуват над 8000 производители от всички сектори и подсектори на селското стопанство у нас. Само с подобна браншова структура, българските земеделци, животновъди и кооператорите ще могат да членуват в европейската организация, чиято цел е да защитава правата им на регионално ниво при приемането на европейските директиви за сектора, коментира Караколев.

До учредяването на камарата се стигна след три поредни срещи, на които  организациите на производителите от селското стопанство дискутираха критерии за представителност, вариантите за разрешаване на спорове вътре в даден сектор и на национално ниво, както и разработването на  краткосрочни и дългосрочни политики  за развитие на отрасъла. Домакин на предварителните работните разговори бе Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

На предстоящата учредителна срещата в Арбанаси ще бъде приет устав на Аграрната камара и ще бъдат избрани управителни органи.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button