Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини
Популярно

Областният управител инж. Георги Гугучков прие посланика на Хърватия Нейно превъзходителство Ясна Огняновац

Областният управител инж. Георги Гугучков проведе работна среща с посланика на Хърватия Нейно превъзходителство Ясна Огняновац. На разговорът присъства и заместник областният управител Станислав Николов.
Нейно превъзходителство е на делово посещение във Велико Търново по повод празника на града. Тя ще има срещи с кмета д-р инж. Даниел Панов и с ректора на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов.
Пред областния управител Ясна Огняновац подчерта, че за пръв път гостува във Велико Търново, но е впечатлена от живота в града, от неговите млади хора, културно-исторически забележителности и по-специално крепостта „Царевец“, както и от местната кухня. Нейно превъзходителство изрази желание страната й да участва още тази година в Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново, както и в най-големите фолклорни фестивали в региона.
По думите й Велико Търново и областта имат огромен потенциал за привличане на хърватски туристи. Тя увери, че след ковид пандемията отношенията между Хърватия и България трябва да се активизират отново в областта на културния и научния обмен, което ще е приоритет в оставащия й мандат в страната ни. Според нея двете държави имат сходни стратегически интереси особено върху Западните Балкани, които трябва да станат по-спокоен регион и да са ключ към Европа.
Инж. Георги Гугучков направи презентация на географското, икономическото и териториалното устройство на област Велико Търново и също подчерта потенциала на двустранните отношения.
На срещата бе коментирана и темата за присъединяване на България към еврозоната.
„Моето правителство ще помогне колкото се може повече за влизането ви. Не, защото вие не знаете какво трябва да се направи, а за да не повторите нашите грешки, тъй като за нас пътят беше изключително дълъг“, сподели посланичката. Тя бе категорична, че след приемане на еврото в Хърватска няма драстично поскъпване на стоки и услуги и увери, че там има солиден контрол върху цените, както от правителството, така и от граждански организации.
В края на срещата посланичката и областният управител размениха протоколни подаръци. Г-жа Огняновац получи от инж. Георги Гугучков рамкирана българска шевица „Жътварка“, която символизира творческия дух, фолклорните традиции и майсторството на поколения българи.

Източник: www.dnesbg.com

Подобни публикации

Back to top button