Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ВяраНовиниОбщество
Популярно

На Архангеловден 21 църкви и 1 манастир в региона имат храмов празник

На 8 ноември празнуват и полицаите

Архангеловден е вторият по значимост есенен православен празник след Димитровден. На 8 ноември се почитат светите ангели и най-вече Архангел Михаил, който според светото писание е вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. В традиционните народни вярвания на българина Архангел Михаил е „душевадник“. Именно той е ангелът, който се спуска при умиращия и с нож или сабя изважда душата му и после я отвежда в отвъдния свят. По стар стил Архангеловден е на 21 ноември. Както във Великотърновска област, така и на много места в страната народната памет и традициите са живи и точно на тази дата се празнуват селските сборове в селищата, чиито църкви имат храмов празник.

ПРИСОВСКИЯТ МАНАСТИР „СВ. АРХАНГЕЛ МИХАИЛ“ И 21 ЦЪРКВИ В ОБЛАСТТА ИМАТ ХРАМОВ ПРАЗНИК

21 църкви и един манастир – Присовският, носещи името „Св. Архангел Михаил“, имат храмов празник и там се коли курбан за светеца. Всички те имат дълга и славна история. Най-старият е именно Присовският манастир в местността Хмела край Дебелец, който е създаден през 1070 г., а по-късно става един от царските манастири на Асеневци. Църквата към него е строена през 1858 г. от майстор Петко Христов.

От времето на Второто българско царство, 1289 г., е и храмът в Килифарево. Намира се в Горната махала, която образува отделна енория. След падането под турско робство по настояване на будните килифарчани Високата порта им разрешила да си построят църква. За нея преданието говори, че през 1518 г., когато султан Селим I издал заповед всички каменни християнски храмове, даже цариградските, да бъдат превърнати в джамии, неизвестен църковен служител извършил истински подвиг. За да спаси божият храм от порутване и оскверняване, сърцатият поп събрал всичките църковни ценности и забягнал във Влашко. В последния момент той подпалил и самата църковна сграда, която изгоряла до основи.

През 1871 г. килифарчани издигнали на мястото нова сграда, която била наречена пак на името на старата – „Св. Архангел Михаил“. Построена е от Недялко Тихойнов, ученик на Колю Фичето.

Във Велико Търново в кв. „Чолаковци“ е и една от най-старите действащи църкви в града, строена преди 151 г. Най-новата пък е в Миндя, официално открита през 1953 г. В онези години ТКЗС-то искало да я използва за склад, но местните хора се надигнали и спасили храма.

Във Великотърновска духовна околия храмов празник и селски сборове има и в Миндя, Обединение, Шереметя. Църквата в близкото до Велико Търново село вече е на 145 г.. Строена е през 1875 г., а е осветена е през 1878 г. от търновския митрополит Климент.

Повече са храмовете с името на Архангел Михаил в Горнооряховската духовна околия и те са в селата Благоево, Горски Сеновец, Ново Градище, Паисий и Янтра. В Еленска духовна околия църквите са две – в с. Мийковци и с. Шилковци. А в Павликенска духовна околия на Архангеловден ще празнуват в с. Върбовка, с. Емен, с. Недан и с. Паскалевец.

Свищовските села, където църквите носят името „Св. Архангел Михаил“, са Александрово, Българско Сливово, Морава, Пейчиново, Пиперково и Хаджидимитрово.

На Архангеловден жените месят обредни хлябове, наричани „Рангелов“ и „Господьов хляб“. Разчупва го най-възрастният в семейството, полива с вино и го благославя. Имен ден имат всички, кръстени Ангел, Ангелина, Ангелинка, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилия, Лина, Мила, Миладин, Милан, Милана, Милен, Милена, Мильо, Михаел, Михаил, Михаила, Михо, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радка, Рангел, Рафаил, Рая, Руси, Серафим и техните производни.

На 8 ноември своя професионален празник чества и българската полиция. За първи път той е отбелязан на 21 ноември 1924 г. (Архангеловден по стар стил). Традицията е прекъсната след 1943 г., но по предложение на Националния полицейски синдикат през 1994 г. е възстановена.

Източник: www.borbabg.com

Подобни публикации

Back to top button